Hírek

TIFF 2016: A NASA-nak dolgozó afroamerikai nőknek állít emléket a Hidden Figures

hidden-figuresTaraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monae, a Hidden Figures című űrdráma három sztárja meghatottan mesélt vasárnap a Torontói Filmfesztivál közönségének arról a produkcióról, amely a NASA-nak dolgozó nőknek állít emléket.

A Theodore Melfi (St. Vincent) rendezésében forgatott filmet 2017 elején mutatják be Észak-Amerikában, a torontói mustrán a produkció néhány részletét láthatták előzetesen a nézők.

A Hidden Figures három afroamerikai nőről szól, akik a hatvanas években részt vettek a NASA űrprogramjában, és szakmai tudásuk jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy John Glenn első amerikai űrhajósként 1962-ben megkerülhette a Földet.

Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monae a BBC News szerint könnyes szemmel nézte végig a film előzetesét. „Ez a történet nagyon fontos. Ha tudtam volna ezekről a nőkről, amikor felnőttem, talán engem is arra ösztönzött volna, hogy rakétatechnikával foglalkozó tudós legyek” – mondta Henson, aki a filmben Katherine Johnson matematikust alakítja. NASA-beli kolléganői közül Dorothy Vaughant Spencer, Mary Jacksont pedig Monae játssza.

Cameron Bailey, a Torontói Filmfesztivál művészeti igazgatója úgy fogalmazott: olyan triót alkottak, amely „a faji és a nemi korlátokat is átlépte”. A szereposztásban Kevin Costner, Kirsten Dunst és az Agymenőkből ismerős Jim Parsons is feltűnik.

Spencer elmesélte, hogy az általa megformált Dorothy „bármit szét tudott szedni és aztán megint összerakni”, és ez a képessége jól is jött, amikor rendbe kellett hoznia a NASA IBM számítógépét.

„Az Apollo-13 című filmben, de a többi erről szóló filmben sem említettek meg egyetlen nőt sem, se feketét, se fehéret” – hangsúlyozta Spencer, aki szomorúan fűzte hozzá, hogy az igazi Dorothy Vaughan és Mary Jackson már nem érhették meg, hogy láthassák a róluk szóló filmet. „Annak azonban nagyon örülök, hogy Katherine Johnson látni fogja” – mondta. A három színésznő kiemelte, hogy nem az Oscar-szezon foglalkoztatja őket, azt szeretnék, ha Johnson büszke lenne erre a filmre.

A vetítést és közönségtalálkozót egy szabadtéri koncert követte, amelyen a film dalait komponáló Pharrell Williams lépett fel.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com