Hírek

Torontói filmfesztivál: Emberrablásról szóló dráma nyerte a fődíjat

roomRoom című produkció nyerte el vasárnap a torontói filmfesztivál közönségétől a mustra fődíját.

Az ír származású Lenny Abrahamson által rendezett film a dublini születésű, de jelenleg Kanadában élő Emma Donoghue azonos című könyvsikere alapján készült, amelyet a világ egyik legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Man Booker-díjra is jelöltek 2010-ben. A Room egy elrabolt nő történetét meséli el, aki gyermeket szül a fogságban töltött idő alatt és csupán akkor sikerül megszökniük, amikor a kisfiú már ötéves.

A film azt mutatja be, miként próbálnak beilleszkedni a kinti világba. Az anyát alakító Brie Larson és a nyolcéves Jacob Tremblay alakításával elnyerte a kritikusok tetszését. A díjátadó gálán felolvasott közleményében Abrahamson nagy megtiszteltetésnek nevezte a fesztivál fődíjának elnyerését.

A filmmustra főleg horrorfilmeket és szokatlan produkciókat felvonultató Midnight Madness (Éjféli őrület) programjának közönségdíját Ilya Naishuller Hardcore című alkotása nyerte el. A dokumentumfilmes közönségdíjat a Netflix Winter On Fire: Ukraine’s Fight For Freedom című produkciója érdemelte ki – adta hírül a BBC News.

A filmkritikusok nemzetközi szövetségének Special Presentation Prize nevű elismerését Jonas Cuarón Desierto (Sivatag) című alkotása kapta. Alfonso Cuarón Oscar-díjas mexikói rendező fiának első nagyjátékfilmjében Gael García Bernal alakít főszerepet. A mexikói színész illegális bevándorlót játszik, aki társaival át akar szökni az amerikai határon, de ott egy önbíráskodó amerikai les rájuk és üldözőbe veszi őket. A filmet javarészt a mexikói Baja California sivatagban vették fel. A 34 éves filmes, aki korábban apjával dolgozott forgatókönyveken, ezúttal Gabriel García Márquez unokájával, Mateóval írta a Desierto szkriptjét.

A 40 éves torontói filmfesztiválon idén először szakmai zsűri is odaítélt egy díjat, a fő elismerésekről azonban továbbra is a nézők szavaztak. A mustra közönségdíja több alkalommal olyan filmet tüntetett ki, amely később elnyerte a legjobb film Oscar-díját is, ilyen volt a Gettómilliomos és a 12 év rabszolgaság. Tavaly a homoszexualitása miatt meghurcolt brit kódfejtőről, Alan Turingról szóló filmdráma, a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Kódjátszma kapta a fesztivál fődíját.

Az Agnieszka Holland, Claire Denis and Csi Csang-ko alkotta nemzetközi zsűri a 25 ezer kanadai dollárral járó Toronto Platform Prize elismerést Alan Zweig Hurt című alkotásának adta. A dokumentumfilm az egykor ünnepelt kanadai maratoni futó, Steve Fonyo lecsúszásáról szól. A rák miatt a bal lábát még gyerekkorában elvesztő Fonyo a nyolcvanas évek közepén több ezer kilométert futott, hogy adományokat gyűjtsön a rákkutatásra. A kilencvenes években azonban többször is összeütközésbe került a törvénnyel. A zsűri méltatása szerint a produkció „az emberi sors törékenységét vizsgálja egy olyan országban, mint Kanada, amelyre világszerte sokan tekintenek paradicsomként”.

A kanadai rendező, akinek filmje 11 további alkotással szerepelt a versenymezőnyben, köszönetet mondott Fonyónak a filmben vállat szereplésért, és háláját fejezte ki, amiért „nem az őt ismerő torontóiaktól”, hanem egy nemzetközi zsűritől kapott díjat – írta a Toronto Sun.

———-

A cikket frissítettük az MTI által kiadott helyesbítéssel és bővítéssel.

Hirdetés

Hirdetés