Hírek

Van egy jó filmterved?

12 történelmi dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. A filmtervek beadása jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban hirdette meg a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek.

A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm 10 tévéfilm készül és 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók.

A Televíziós Döntőbizottság 12 történelmi dokumentumfilm gyártásának támogatásáról döntött.

„A szórakoztató, fikciós tartalmak támogatása mellett elengedhetetlen, hogy a múlt feldolgozásban jelentős szerepet vállaló történelmi témájú alkotások létrejöttét is elősegítse a Nemzeti Filmintézet. Szinte minden korszakból temérdek feldolgozatlan témánk van, amelyeknek nemcsak a direkt történelmi vonatkozásai érdekesek, hanem a befolyásuk az egyéni sorsokra, a családok életére. A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket” – hangsúlyozta Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke a támogatási döntéseket illetően.

A támogatott alkotások között van az Almási Tamás rendezésében készülő Onódy, a hatvanas évek császára című film, Pajer Róbert Bethlen István életét és a két világháború közti Magyarországot bemutató munkája és Fekete István, a „bereki ember” portréja Bertha Lívia rendezésében. Czibor Zoltánról, az Aranycsapat világhírű futballistájának tündökléséről és drámájáról a XX. századi történelem szorításában Koltay Gábor rendez filmet. Szebeni Zsuzsa a két világháború közti Kolozsvár emblematikus alakjáról, írók és költők múzsájáról, Szilvássy Caroláról fog forgatni.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com