Hírek

Történeti filmklub indul

Crown,_Sword_and_Globus_Cruciger_of_Hungary2Clio Filmklub címmel ez év őszétől közös rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket az MTA BTK Történettudományi Intézet és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA). Októbertől havonta egy alkalommal a Barabás Villában történeti tárgyú filmek vetítéséhez kapcsolódóan történészek és filmes szakemberek tartanak rövid ismertetőt az adott film keletkezéséről és az adott történelmi korszakról.

Fodor Pál, az MTA BTK Történettudományi Intézet főigazgatója elmondta: fontosnak tartják és az ismeretterjesztés új formájának tekintik, hogy a magyar történelmet filmeken keresztül is megismertessék a vizuális kultúrát preferáló fiatal nemzedékekkel. A sajtótájékoztatón Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója is a régi magyar filmek széles körben való terjesztésének fontosságát emelte ki. Elmondása szerint eddig mintegy 600 alkotást újjítottak fel, és az ötezernél kevesebb lakosú települések számára lehetővé teszik a filmek on-line elérhetőségét is. A most aláírt intézmények közötti megállapodás egyenlőre csak három filmről szól, de már folynak az egyeztetések a jövő évi programról. Az október 28-án kezdődő rendezvénysorozat első filmje A Magyar Szent Korona hazatérése címmel egy korabeli filmhíradókból készített összeállítás lesz IV. Károly koronázásától (1916) egészen a korona hazahozataláig (1978). Az archív feltételek beszámolnak a 100 évvel ezelőtti koronázási ünnepségről, láthatjuk Szálasi Ferenc nemzetvédő eskütételét, és nyomon követhetjük a Szent Korona viszontagságos hazakerülését. A két másik játékfilm a Kádár-korszak hétköznapjait idézi meg. Bán Frigyes Kár a benzinért című szatirikus bohózata egy autóvásárlás történetén keresztül mutatja be a 60-as évek budapesti közlekedésének anomáliáit: a technikai fejlődés és az autózni vágyók anyagi lehetőségei között feszülő ellentéteket. Révész György Hogy állunk, fiatalember című filmje szintén a 60-as évekbe röpíti vissza a nézőket, a családi élet és a korabeli korrupció kapcsolatát feszegetve.

A Clio Filmklub – melynek előzetesét itt nézhetitek meg – helyszínéül szolgáló Barabás Villa (Bp. 1122 Városmajor u. 44.) méltó helyszíne lesz az eseménynek. A filmeket 700 Ft-os belépővel lehet majd megtekinteni, de lesz diák- és nyugdíjas kedvezmény is.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com