Hírek

Tovább él, aki Oscar-díjas – mondja a most megjelent tanulmány

bong-joon-ho-oscar

Megvan a hosszú élet titka! Egy tanulmány szerint csupán Oscar-díjat kell nyerni, és máris nagyobb eséllyel számíthatunk a 80+ évre.

Vasárnap estére egy kis színes: egy a PLOS ONE (Public Library of Science) folyóiratban megjelent tanulmány szerint, tovább él az, aki Oscar-díjas (az idei díjazottakról itt írtunk). Dr. Donald Redelmeier járványtani szakértő, a Toronto Egyetem orvosprofesszora, és nem mellesleg a jelen kutatás vezetője csapatával talált néhány izgalmas adatot – vette észre a New York Post.

A kutatás során 2111 olyan színész adathalmazával dolgoztak, akiket Oscarra jelöltek 1929 és 2020 között. Az adatok alapján a színészek, akik megnyerték a szobrocskát, nagyobb eséllyel élik meg a 81 évet. Azok, akiket csak jelöltek, vagy még azt sem, 76 éves koruk után már nem kellene tartós tejet venniük.

„Oscar-díjas színészek és színésznők esetében megfigyelhető az összefüggés siker és túlélés közt” – mondta a kutatás vezetője.

Eszerint az Oscar királynője, Meryl Streep bizony 150 évig fog élni (már ha az a rengeteg jelölés mégis ér valamit), de a helyzet nem ennyire egyértelmű. „A győztesek inkább esznek rendszeresen, testmozgást végeznek, rendszeresen alszanak, kerülik a drogok használatát, és általában olyan életmódot folytatnak, ami hozzátartozik a sikerhez.” Redelmeier kiemelte, az összefüggés magyarázható viselkedésbeli, pszichológiai, vagy más egészségügyi változóval. A kutatók azt is megjegyzik, hogy 1929 és 2020 között az életmód radikálisan megváltozott, így ez is befolyásolja az életidőt.

A magyarázat szerint tehát, inkább az életmód jelenti a hosszú életet, nem pedig az évente átadott szobor. Az Oscar-nyertesek életideje egészen 2006 óta foglalkoztatja a tudományt. Akkor egy hasonló tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a díjazottak bizony 4 évvel tovább tervezhetnek.

A kutatók munkája itt nem áll meg, folytatják az adatok elemzését és további teóriákat dolgoznak ki a megfigyelés magyarázatára. A nem titkolt cél természetesen az, hogy a kutatás eredményeit magukévá téve minden ember tovább élhessen, ne csak a csillogásban tündöklő Oscar-nyertes sztárok.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!