Hírek

Tovább színesedik az amerikai filmakadémia

OscarsAz Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia 271 új tagot invitált a testületbe. A lista  amelyen Lupita Nyong’o színésznő, Mijazaki Hajao japán rajzfilmrendező és Pharrell Williams zenész is szerepel  tükrözi a szervezet sokszínűbb tagság felé nyitását  írja a Variety.com.

A filmakadémia új tagjai között minden évben számos Oscar-jelölt és díjazott neve tűnik fel a legutóbbi díjszezonból. A 2013-as mezőnyből Barkhad Abdi (Philips kapitány), Lupita Nyong’o (12 év rabszolgaság), Mijazaki Hajao (Szél támad), Pharrell Williams (Gru 2.), Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez (Jégvarázs), Jason Statham (Parker) vagy A vadászat főszereplője, Mads Mikkelsen is meghívást kapott a szervezettől.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke szerint a tagság egyre inkább tükrözi a nagyvilágot. Az idei meghívottak sokszínűsége is ezt tükrözi: számos nő, külföldi származású színész, különböző etnikai hátterű művész van közöttük, és a felkért tagok életkora is nagyon változatos.

Két éve a Los Angeles Times zavarba ejtő statisztikát hozott nyilvánosságra a filmakadémia hatezer fős tagságáról. Mint ismertették, az Oscar-szavazók 77 százaléka férfi, 94 százaléka fehér és túlnyomó részt amerikai volt. Miközben ezek a demográfiai adatok egybevágnak a filmiparban uralkodó tényleges helyzettel, a filmakadémia vezetői úgy döntöttek, hogy kiszélesítik a tagságukat, és igyekeznek elősegíteni a változást a hollywoodi munkahelyek kiegyensúlyozottságában.

A filmakadémia a tavaly 276 fős listával tette meg az első lépést. Az új tagok legalább egyharmada képviselte a hiányzó “más hangokat”. A szervezet ráadásul drasztikusan megnövelte az új meghívottak számát: 2004 és 2012 között évente átlag 133 új tagot kértek fel.

A hollywoodi filmes portál szerint a színesedő tagság nagy változásokat hozhat az Oscar-díjak odaítélésében, és a változások már meg is kezdődtek. Az utóbbi években már nehéz meghatározni, hogy milyen a “tipikus oscaros film”.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com