Hírek

Toxikus maszkulinitás a Manodrome előzetesében

Manodrome - Adrien Brody - Jesse Eisenberg

Még az idei Berlinálén mutatták be a Jesse Eisenberg főszereplésében készült Manodrome című filmet, melyben a színész egy anyagi gondokkal küzdő férfit alakít, akinek az Adrien Brody által játszott furcsa férficsoport vezetője nyújt egy mérgező perspektívát.

A Manodrome John Trengove második nagyjátékfilmje, melyben szintén a homoszexualitás és az orientációs zavar témakörét járja körül. Előző filmje az Inxeba (A seb) még 2017-ben a Panorama szekcióban debütált a Berlinálén, mostani filmjével azonban már a főszekcióban versenyzett az Arany Medve díjért.

A filmben egy Uber-sofőr, Ralphie (Jesse Eisenberg) barátnője (Odessa Young) hamarosan szülni fog, a pár viszont anyagi gondokkal küzd, így Ralphie az ismerőse tanácsára belép egy csak férfiakból álló csoportba. A vezetőjük Dan (Adrien Brody) a toxikus maszkulinitás mentén propagál, mely hatására Ralphie orientációs zavara a tetőfokára hág, dühromai fokozódnak, a valóság és a képzelet határai pedig kezdenek elmosódni.

Az előzetes sötét tónusú filmet ígér és masszív Harcosok klubja hangulatot idéz.

Felsejlik, hogy Ralphie barátnőjének terhessége nem kívánatos, és a párnak túl hirtelen szakad nyakába a gyermekvállalás óriási felelőssége. A férfinak ezzel és az anyagi problémák mellett még egy számára egyre nyilvánvalóbbá váló átalakulással is szembesülnie kell, mégpedig, hogy a saját neméhez vonzódik. Az előzetes erre visszafogottan utal olyan elemekkel, mint amikor Ralphie próbálja nem a mellette edző izmos férfi testét nézni, vagy amikor betöri a tükröt, amiben azelőtt könnyek között fotózta magát félmeztelenül. Az előzetes során fokozatosan növekednek azon vágóképek, melyekben Ralphie verekszik vagy üvöltözik, ezzel azt sugallva, hogy a férfinak egyre több feszültséglevezetésre van szüksége.

A toxikus maszkulinitás Dan prédikációin keresztül jelenik meg és fokozatosan építkezik a mondanivalóval kapcsolatban. Először általános igazságokkal meggyőzi Ralphie bizalmát, majd később egyre meredekebb, az empátiát, a lelki törődést megvető gondolatokat közöl. A Manodrome a témáját tekintve tehát egy igencsak aktuális jelenséggel foglalkozik.

A filmet november 10-étől vetítik az Egyesült Államokban, magyar premierről egyelőre nincs információ.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!