Hírek

Trailerparádé: Budapest Noir, Jumanji, The Greatest Showman

Hollywood nem osztja el egyenletesen az előzeteseit, így előfordulhat, hogy dömpingben érkeznek. Szerencsére két nagyszabású külföldi film ízelítője mellé egy igazi hazai is társult.

Jumanji: Welcome to the Jungle

Joe Johnston 1995-ös filmje igazi klasszikus kalandfilm, mely egyaránt élvezhető felnőtteknek és gyerekeknek. A Jumanji: Welcome to the Jungle azonban nem egyértelműen folytatás, inkább rebootnak tűnik, amely újragondolja az alapmű koncepcióját. Négy problémás középiskolás fiatalt büntetésből napköziben tartanak, ahol is egy különös konzoljátékra találnak rá, melynek neve: Jumanji.

A társasjáték már nem menő, tapasztalhatjuk az első képekből. A film hősei egy multiplayer élmény részesei lesznek és belekerülnek a videójátékba, ahol kiválasztott karaktereik bőrében ébrednek. Innentől a főszerepeket a Központi hírszerzés után újra együtt dolgozó Dwayne Johnson és Kevin Hart, valamint Karen Gillan (A galaxis őrzői) és Jack Black (Libabőr) játsszák. Az első benyomások alapján a film lehet egy könnyed kikapcsolódás, ám az bizonyos, hogy sokkal több slapstick-humorral bír majd és kevesebb sötét misztikummal, mint elődje.

A Jumanji: Welcome to the Jungle amerikai bemutatója december 20-a. Mivel magyar premierdátum nincs, könnyen lehet, hogy itthon csak a jövő év elején mutatják be.

The Greatest Showman

Hugh Jackman feltalálja a showbusinesst – állítja Michael Gracey új filmje a The Greatest Showman. Musicalekkel pedig megéri próbálkozni: ezt A nyomorultak és a Kaliforniai álom sikere is bizonyította. P.T. Barnum (Hugh Jackman) egy nagy álmokkal bíró üzletember, akit kirúgtak munkahelyéről, az emberek szórakoztatására adja a fejét. Így kerül stábjába többek közt Zac Efron és a feltörekvő Zendaya is, miközben Michelle Williams támogatja feleségként.

A bemutató kicsit csöpögősre sikerült, de bízunk benne, hogy a végső alkotás nem megy el teljesen a Moulin Rouge! féle giccs irányába. A legjobb lenne, ha egy átélhető, szép és tanulságoktól nem mentes történet maradhatna. Jackman neve már garancia egyfajta minőségre, már csak a film stábja a kérdéses.

A The Greatest Showman amerikai bemutatója idén karácsonyra esik. Magyar premierről még nincsenek információk.

Budapest Noir

Végül pedig a magyarok újabb szuperprodukciója is megkapta első előzetesét. A Kincsem sikere után joggal várható Gárdos Éva Budapest Noirja, hiszen ugyancsak rengeteg zsánerelemmel dolgozik, miközben magyar közegbe van ágyazva. Kondor Vilmos krimiregényének adaptációja ínyencség lehet a hazai közönségnek és a külföldi piacnak egyaránt.

A főhőst, Gordon Zsigmond újságíró Kolovratnik Krisztián játssza, akinek karizmája már narrációjával érezhető. Igazi meggyötört krimikarakternek tűnik. Vizuálisan mindenképpen érdekes a film: a ’30-as évek Budapestjével nem találkozhatunk gyakran a mozivásznon. Mellékszerepekben olyan színészek találhatóak, mint Kulka János, Tenki Réka, Dobó Kata és Anger Zsolt.

A Budapest Noir novemberben érkezik a magyar mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.