Hírek

Transznemű filmesek csoportja kér több diszkréciót az IMDb-től

IMDB_2

A transzneműeket tömörítő filmes közösség szeretné, ha az IMDb diszkrétebben kezelné személyes adataikat, illetve lehetőségük nyílna születési nevük eltávolítására.

Több, az IMDb adatbázisában szereplő transznemű személy kérte már korábban születési neve eltávolítását, sikertelenül.

Az IndieWire-nak adott válaszában az IMDb a televízió- és filmiparban dolgozó személyek adatainak lehető legátfogóbb közlése iránti elkötelezettségre hivatkozott, utalva arra, hogy felhasználóik bíznak abban, hogy az IMDb révén átfogó információhoz jutnak a személyes adatok terén is.

Ezzel szemben a hosszú ideje húzódó vita során, az LGBTQ aktivistái az ilyen jellegű információk közlésének veszélyeire hívják fel a figyelmet, utalva a transzneműeket ért erőszakos cselekmények számára, továbbá a munkavállalást érintő esetleges hatásokra.

Előre borítékolható módon ismét felmerültek a korábbi, kor feltüntetésével kapcsolatos ellentét részletei is. Ez a kérdés 2018 februárjában érkezett újabb mérföldkövéhez, miszerint a korral kapcsolatos információk eltávolítására sincs lehetőség.

Érdekesség a témával kapcsolatban, hogy a Wikipedia és a Biography.com ezzel szemben ezeket az adatokat csak engedéllyel közli.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..