Hírek

Tudjátok, ki halt meg a legtöbbször filmen?

A Buzzbingo nevű oldal egy komolyabb kutatással járt utána, mely színészeket láthattuk legtöbbször meghalni mozgóképen, illetve kiknek van a legtöbb esélyük, hogy ne éljék túl a játékidőt. Sean Bean megnyugodhat, nincs az élmezőnyben!

A nemek közti egyenlőség a filmes halálok esetében nem valósult meg. A vásznon látott legtöbb halálesetet ugyanis a férfiak szenvedik el: 75,9%-os arányban, míg nőket csupán 24,1%-ban láthatunk eltávozni az élők sorából. De vajon kik voltak azok, akik a legtöbbször hajtották örök álomra fejüket? Vannak, akik sokkal nagyobb előnyre tettek szert, pusztán azért, mert rengeteg filmet készítettek az elmúlt években. Így lehetett, hogy

65 filmes halállal végzett első helyen Danny Trejo, a Machete főszereplője, Robert Rodriguez kedvenc marcona arcú mexikóija.

Nem sokkal maradt le tőle a Drakulaként és Szarumánként is ismert legenda, Christopher Lee, aki 60-szor vesztette el a vásznon életét. Harmadikként szintén egy rengeteg B-filmet megélt karakterszínész, Lance Henriksen tűnik fel – ő 51 halálával fért fel a dobogóra. A top tízes listában helyet kapott még Vincent Price (41), Dennis Hopper (41), Boris Karloff (41), John Hurt (39), Lugosi Béla (36), Tom Sizemore (36) és Eric Roberts (35). Ebből is látszik, ha akarsz egy szeletet ebből a versenyből, nagyon sok akciófilmben vagy horrorban kell szerepelned: a lényeg, hogy veszélyes legyen!

A nők esetében Shelley Winters lett az első, mindössze 20 halállal. Winterst olyan alkotásokban lehetett látni, mint Stanley Kubrick Lolitája vagy A Poszeidon-katasztrófa. Mögötte Julianne Moore (17) és Jennifer Jason Leigh (14) áll a dobogón. A toplistában megtalálható még Charlotte Rampling (14), Glenn Close (13), Pam Grier (13), Meryl Streep (13), Vanessa Redgrave (13), Sigourney Weaver (12) és Sean Young (12).

A Buzzbingo még külön utánajárt annak is, kik azok a színészek, akik a legnagyobb arányban halnak meg filmjeikben. Meglepő eredmény született:

a férfiak közül a Trónok harca Havas Jonjaként megismert Kit Harington jelenleg az, aki szerepei nagy részét nem éli túl – 62,5% a valószínűsége, hogy csúnya véget ér, ha látjuk egy filmben.

Szintén 62,5%-kal egy kevésbé ismert arc, Merrit Butrick áll második helyen, míg a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali esetében 50%, hogy meghal a játékidő végéig.

A.J. Cook

A nőknél a Gyilkos elmékben is látható A.J. Cook karakterei számára nem biztonságos a helyzet – 50%-os az elhalálozási rátája. Míg Eva Green esetében 35,3%, Brigitte Nielsennél pedig 35%, hogy nem ússza meg szárazon.

Kiderült továbbá a leghalálosabb év is, mely 1997 volt a filmes terepen. 330 látható halálesetet rögzítettek – bár csak magában a Titanicban 85-en hullottak el.

További információkért a kutatással kapcsolatban, látogass el a Buzzbingo oldalára!

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.