Hírek

Új formátumban elevenedik meg a hírhedt szélhámos – Ripley előzetes

Ripley - Andrew Scott

A tehetséges Mr. Ripley című sikerregény legújabb adaptációja a Netflix sorozata, mely Andrew Scottal a főszerepben, szuggesztív képi világával egy igazán izgalmas pszichológiai thrillernek ígérkezik.

A tehetség Mr. Ripley című regény 1955-ben jelent meg. Patricia Highsmith később négy folytatást is írt hozzá, de a filmes közeg többnyire az elsőt dolgozta fel. A Ragyogó napfény (1960) és a A tehetséges Mr. Ripley (1999) filmek után ezúttal sorozat formájában adaptálták mozgóképre az alapművet.

Még 2019-ben jött a hír, hogy Steven Zaillian sorozatot készítene a regényből. A projekt először a Showtime égisze alatt futott, de tavaly februárban a Netflixhez került – írja a Collider.

Az alkotó és a szereplőgárda is hű a regény címéhez. Mind a nyolc epizódot Steven Zaillian rendezi, aki korábban olyan neves filmek írója is volt, mint a Schindler listája, a Mission: Impossible, az Amerikai gengszter, A tetovált lány vagy épp Az ír. A nagy volumenű direktorok (Martin Scorsese, Ridley Scott, Brian De Palma, Steven Spielberg) mellett dolgozó Zaillian előző sorozata az Aznap éjjel egy kiváló emberi dráma volt, melyben az addig főként forgatókönyvíróként tevékenykedő Zaillian megcsillogtatta rendezői tudását is.

A minőséget garantálja még az az Andrew Scott is, aki a formabontó Sherlock című sorozattal robbant be szélesebb körben a köztudatba. Alain Delon (Ragyogó napfény), Matt Damon (A tehetséges Mr. Ripley), John Malkovich (Ripley és a maffiózók) és Bary Pepper (Rippley a mélyben) után ő formálja meg a szélhámos címszereplőt. Az eddig látottak alapján pedig egy igazán egyedi, marcona Ripleyre számíthatunk, aki sokkal inkább hasonlít a Sherlock főgonoszára, mintsem az eddigi Ripley változatokra.

Andrew Scott már az egy perces előzetes alapján is telitalálatnak tűnik, kimért játékával rendkívül hatásosan formál meg egy rejtélyes, pszichopata szélhámost.

Dickie-t Johnny Flynn, Marge-ot Dakota Fanning, Dickie barátját pedig Eliot Sumner alakítja. A sorozat operatőre pedig Dan Gilroy és Paul Thomas Anderson kedvenc kinematográfusa Robert Elswit, aki a Vérző olajért Oscar-díjat is kapott.

A történet szerint Tom Ripleyt felbéreli a gazdag Herbert Greenleaf, hogy utazzon Olaszországba és győzze meg a kicsapongó életet élő fiát Dickie Greenleafet, hogy térjen haza és dolgozzon a család vállalkozásában. Tom és Dickie azonban összebarátkoznak, amit utóbbi barátnője Marge, nem néz jó szemmel. Ripley hamar a férfi megszállotjává válik és miután az elhanyagolja őt, Tom végzetes tettre szánja el magát és tehetséges utánzó révén szélhámossá válik.

A korábbi feldolgozások a pszicho-thrillerre jellemző árnyaltabb, sötét tónusú képi világot színes, nyári környezetre cserélték – A tehetséges Mr. Ripley egyfajta neo-noirként funkcionál – a Ripley azonban visszatér az alapokhoz és a klasszikus film noirok stílusát idézi kontrasztos, fekete-fehér képi világával. Az előzetesben mesteri fény-árnyék beállításokat látni. Ezentúl számos ikonikus jelenetkép is feltűnik, mint például Ripley és Dickie csónakázása. A sorozat előzetese mind vizualitásában, mind karaktereiben különleges feldolgozást ígér.

A Ripley április 4-én debütál a Netflixen.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com