Hírek

Új kezdeményezéssel közeledik egymáshoz az európai és a kínai filmipar

Cristiano-Bortone-500x300Új kezdeményezést jelentettek be a Locarnói Filmfesztiválon, amelynek célja, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki a kínai és az európai filmipar között.

„Jelenleg a kínai filmpiac nem törődik Európával. Csak a belső piac érdekli, ami többnyire vígjátékokból és hollywoodi filmekből áll” – magyarázta Cristiano Bortone (a képen) olasz rendező, forgatókönyvíró, a kezdeményezés ötletadója Locarnóban. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi kapcsolatok kiegyensúlyozatlanok, hiszen európai vállalatok több kínai művészfilmet is finanszíroztak, amelyeket azonban nem mutattak be Kínában. Eközben kínai cégek szinte egyáltalán nem finanszíroznak európai filmeket.

Bortone szerint azonban mivel a kínai társadalom nagyon gyorsan változik, és egy új középosztály emelkedik fel, a jövőben igény támadhat az európai művészfilmekre.

A Bridging the Dragon névre hallgató kezdeményezés mögé felsorakozott a német Senator Entertaiment, a holland Lemming Film, a spanyol Dragoia Media, az olasz Orisa Produzioni, a norvég Sweet Films, a francia EuropaCorp, a kínai China Blue és a Road Pictures – írta a Variety.

A kínai filmpiac jelenleg a második legnagyobb a világon, 2013-ban a filmipar jegyeladásokból származó bevétele elérte a 3,6 milliárd dollárt, ami rekordnak számít. A várakozások szerint 2018-ra a kínai lesz a világ legjelentősebb filmpiaca.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya