Hírek

Új klasszikus születhet: már a mozikban a Toldi

Október 20-tól országosan 74 moziban kezdték el vetíteni a legendás Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldit.

Egész estés animációs filmen elevenedik meg Arany János Toldija. A sokak által festői szépségűnek tartott alkotáson a Kecskemétfilm Kft. 100 művésze dolgozott több mint három évig. A filmet Jankovics Marcell írta és rendezte, formavilágát a magyar népművészet ihlette, míg társrendezőként Csákovics Lajos felügyelte a munkákat. Nem véletlenül október végén került a mozikba az egyik első magyar „szuperhős” története: október 21-én lenne Jankovics Marcell születésnapja, míg október 22-e Arany János halálának 140. évfordulója, és a Toldi című elbeszélő költemény is idén 175 éves.

Jankovics Marcellék munkája hűen követi Arany János szerzeményét, így az animációs film az elbeszélő költeményhez hasonlóan 12 énekből és egy előhangból áll, a történet pedig végig követi, hogy a hatalmas fizikai erővel megáldott fiatal fiú hogyan válik a magyar korona egyik leghíresebb lovagjává, Nagy Lajos Király harcosává.

A mű elkészítését a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatta, megtekintése 12 aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com