Hírek

Új Marvel animációs tartalmak érhetők el a Netflixen

Netflix

A Netflix Marvel animációkkal bővítette a kínálatát. Az előzmények ismeretében joggal merül fel a kérdés, hogy mi áll a háttérben.

A Netflix 2000 és 2010 között számos Marvel tartalom streaming jogát szerezte meg. Ezek közül most 4 cím ismét bekerült a szolgáltató kínálatába: A Planet Hulk, A Thor: Tales of Asgard, Next Avengers: Heroes of Tomorrow, Hulk Vs. jelenleg a Netflixen tekinthető meg. 

A Marvel  és a Netflix együttműködése 2013 óta szépen körvonalazódó univerzumot hozott létre. A Disney+ indulásának terve azonban sok szempontból az együttműködés nyilvánvaló végét jelentette. A Marvel tartalmak viszonylag gyors ütemben tűnedeztek el a szolgáltatás kínálatból. A The Defenders, az Iron Fist, a Luke Cage és a Daredevil végére gyorsan pont került. A The Punisher és a Jessica Jones valamivel később ért véget. (A felsorolt szériák között volt, amelyik kifejezetten magas nézőszámokat mondhatott magáénak a döntés pillanatában.)

Az okok pedig világosan látszottak kirajzolódni. Röviden összefoglalva: Érzékelhető volt, ahogy a Marvel tartalmak a Disney+ szolgáltatáshoz közelednek.

Ehhez persze tegyük hozzá, hogy a Netflixnek azok a zászlóshajók, amelyeknek az oldalára Marvel címek kerültek, annak idején nagyon is jó szolgálatot tettek. 

Miért nincsenek az említett Marvel animációk a Disney+ szolgáltatásában? A forgalmazási jogok kérdése gyakran egészen meglepő helyzeteket  produkál. A válasz ebben a kérdésben tulajdonképpen egyszerű: A terjesztés jogai itt nem a Disney, hanem a Lionsgate kezében vannak.

Ráadásul olyan animációs filmek, mint A hercegnő és a béka (Princess and the Frog), a Bolt, a Tarzan, és a Ralph lezúzza a netet (Ralph Breaks the Internet) szintén elérhetők a szolgáltatásban. (Néhány cím ezek közül a Disney+ kínálatában is szerepel.) Ennek okai pedig szintén a forgalmazási jogok szövevényes rendszerében keresendők, ami várhatóan jár még néhány meglepő szituációval.

Kiegészítés: 2020. 04. 18.

A hír legelején felsorolt tartalmak a What’s on Netflix által közreadott információk alapján a legtöbb régióban már elérhetőek, így arra számítok, hogy az összes Netflix régióból könnyedén streamelhetővé válnak a közeljövőben. A szöveget frissíteni fogom a Magyarországra vonatkozó adatokkal is, amint azok nyilvánossá válnak.

Címkék
Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya