Hírek

Új-Zélandon tovább foroghat az Avatar és A Gyűrűk Ura sorozat

Avatar (2009)

Néhány hónap szünet után újraindulhat a forgatás Új-Zélandon, ahol a koronavírus járvány eddig komoly produkciókat akadályozott.

Az Új-Zélandi Filmbizottság a Deadline kérdésére megerősítette, hogy biztonságosan folytatni lehet a korábban megkezdett forgatási munkálatokat. Ez tovább segítheti az országban zajló két kiemelten nagy költségvetésű produkciót, különösen fontos a szakmának ugyanis az Avatar 2. és az Amazon által készülő A Gyűrűk Ura sorozat befejezése.

James Cameron 2009-es filmjének folytatásához éppen élőszereplős jeleneteket vettek fel a szigetországban, amikor a járvány miatt félbe kellett szakítani. Azóta Kaliforniában dolgoznak a film vizuális effektusain. Szerdán azonban bejegyzés jelent meg a produkció hivatalos Twitter csatornáján, amelyben a rendező instruálja a színészeket egy nagy, vízzel telt medencében. Noha a képek készítésének időpontja és helye nem tiszta, és az is világos, hogy a stáb nincsen Új-Zélandon, a bejelentés nyilvánvalóan jelzésértékű.

Az Avatar folytatásának munkálatai 2017-ben indultak 1 milliárd dolláros költségvetéssel. A produkció az év elején bejelentette az összes folytatás várható dátumát: a most forgó második rész 2021. december 17-én jelenik meg, utána pedig kétévente jön a 3-5. Avatar film.

Új-Zélandon forog A Gyűrűk Ura sorozat is.

Március közepén felfüggesztették az Amazon óriás-költségvetésű sorozatának folytatását is. Az első két epizódot még tavaly forgatták, majd 4-5 hónap szünetet rendeltek el. Ez nagyobb forgatások esetében megszokott, ilyenkor a gyártók alaposan újranézik a kész anyagot, szükség esetén belenyúlnak. És mivel a sorozatnak rögtön két évadára szerződtek, erre szükség is volt. Ebbe a tervezett szünetbe érkezett a járvány.

A produkciók folytatása úgy lehetséges, hogy bejelentkeznek a hatóságok által létrehozott ScreenSafe szolgáltatásba, amivel így állandó kapcsolatban maradnak az egészségügyi szaktárcával.

Új-Zéland egyébként példaértékűen tudta kezelni a járványt: országszerte összesen 1139 fertőződést és 21 halálesetet regisztráltak. Az országban fokozatosan enyhítettek a szigorításon: engedélyezték a 100 főnél kisebb rendezvények megtartását, az országon belüli utazást és az irodai munkát is.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.