Hírek

Újabb 14 dokumentumfilm elkészítését támogatta a Médiatanács

nmhhÖsszesen 107,4 millió forint értékben támogatta portréfilmek, gazdasági, történelmi és kulturális témájú dokumentumfilmek elkészítését e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési és Média Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – áll az NMHH csütörtöki közleményében.

Jelezték azt is: a testület május 11-ig meghosszabbította a rádiós hangjátékok készítését ösztönző Cserés Miklós-pályázat beadási határidejét.

A Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Ember Judit-pályázatának első fordulójában sikeresen pályáztak számos portréfilm tervével, ennek köszönhetően film készül Koszorús Ferenc katonatisztről, aki a második világháború idején zsidókat mentett, Sipos József orvosról, szobrászról, műgyűjtőről, Duma Andrásról, a moldvai csángóság költőjéről, Vaszi Leventéről, a Fölszállott a páva vetélkedő közönségdíjasáról, valamint három erdélyi cigány népzenészről – írták.

A közlés szerint dokumentumfilmet forgatnak majd az egri börtönben alkalmazott meseterápiáról, a Londonban magyar kitelepültekből összeálló női kézilabdacsapat tagjainak életéről, a magyar szénbányászat jövőjéről az elbocsátott márkushegyi bányászok sorsán keresztül, az amerikai magyar közösségek megmaradási esélyeiről, sorsáról a clevelandi templomuk hányattatásainak apropóján és egy elképzelt erdélyi falu valós lakói által megélt élettörténetek párhuzamos feldolgozásáról.

A történelmi témájú filmek között lesz látható a második rész Magyarország I. világháborús szerepének bemutatásáról, a száz évvel ezelőtti, Z hipotézis fedőnevű, Erdély első elfoglalására irányuló romániai hadművelet hátterének kifejtése, a közelebbi múltból pedig az ÉK-’87 elnevezésű pártállami titkosszolgálati akció részleteinek megismertetése, amely a rendszerváltó elitben mutatkozott törésvonalak elmélyítését célozta.

A közleményben emlékeztettek: a médiatanács 2011 óta 167 dokumentumfilmet támogatott 1,3 milliárd forint értékben. A mecenatúraprogramban támogatott alkotások hazai és nemzetközi filmfesztiválokon is eredményesen szerepeltek, eddig több, mint 150 fesztiválon szálltak versenybe, és közel 50 díjat nyertek.

A hatóság közölte azt is, a médiatanács az Egri Lajos-pályázat keretében döntött Kolozsi László Curtiz című forgatókönyvének 800 ezer forintos támogatásáról, amely a Casablanca című film magyar vonatkozásait az akkori világháborús események tükrében dolgozza fel.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés