Hírek

Újabb 7 Agatha Christie adaptációt ígér a BBC One

agatha_christie_1 Mi sem jobb bizonyíték arra, hogy a krimik koronázatlan királynője megunhatatlan és örök, mint hogy a BBC One újabb 7 feldolgozást tervez a következő 4 évben Agatha Christie munkáiból. Az első alkotás Az alibi (Ordeal By Innocence) című regény adaptációja lesz – áll a comingsoon hírében.

Azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy Agatha Christie egyike azon íróknak, akik még nagyon sok ideig megihletik és alkotásra serkentik a filmes világot. Történetei időtlenek, hiszen a bűnesetek mellett mindig az emberi értékek, kapcsolatok és maga az emberi lélek az, amelyek lebilincselik az olvasókat. Nem meglepő tehát, hogy a számtalan feldolgozást követően is igény van újabb és újabb adaptációkra.

Ezúttal a BBC One négyéves tervében szerepel 7 Christie történet képernyőre adaptálása, általában minisorozat formájában. Tavaly egyébként a Tíz kicsi négert (And Then There Were None) alkotta újra a BBC, meg kell hagyni, hatalmas és jogos sikerrel. A háromrészes feldolgozás nagyon hűen és hihetetlen hangulattal adta vissza az írónő egyik legkülönlegesebb regényét. A BBC-re alapvetően is jellemző egyfajta tiszteletteljes hozzáállás az eredeti anyagokhoz, így az adaptációk mindig élvezetesek és könyvhűek. A minőségéről, kidolgozottságáról, hibátlan látványvilágáról és nagyon jó színészválasztásáról híres BBC pedig nem áll le.

Egyelőre arról nincsenek pontos információk, hogy melyik 7 munka kerül feldolgozásra, de három címet már így is tudunk. Elvileg a sorozat első alkalommal Az alibit viszi vászonra, míg később biztosan láthatjuk majd még az És eljő a halál…, illetve az ABC-gyilkosságok című történeteket is.

A tervezett 7 projekt mellett egyébként már forog egy új változat A vád tanújából, ami azért is érdekes, mert éppen a hetekben adták hírül, hogy Hollywood is filmre viszi Christie novelláját. Az amerikai változatot Ben Affleck rendezi majd, és természetesen játszik is benne, míg a BBC-nek Julian Jarrold hozza el a feldolgozást két részletben Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Cattrall, David Haig, Billy Howle és Monica Dolan szereplésével.

A vád tanúját, illetve a tavalyi Tíz kicsi négert is Sarah Phelps írta képernyőre, így remélhetőleg és valószínűleg az alkotóra később is igényt tart majd a BBC. Mi pedig minden kezdeményezésnek nagyon örülünk, főleg ha olyan alkotásokhoz nyúlnak hozzá, amelyek még sosem voltak megfilmesítve. Amíg nem akarnak egy új Poirot-t ráerőszakolni a népre az annyira szerethető és ikonikus David Suchet helyett, addig minden Agatha Christie krimi adaptálása zöld utat kap a részünkről. Csak így tovább BBC!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya