Hírek

Újabb díjakat zsebelt be a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Felkészülés-meghatározatlan-ideig-tartó-együttlétre

Miután a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon FIPRESCI-díjat, majd az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának fődíját nyerte el, Horvát Lili filmje, a  Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre tarolt a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon, most pedig a legjobb játékfilm díját hozta el Philadelphia nemzetközi filmfesztiváljáról.

Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre emlékezetesen indult: miután nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon, Antalyából Stork Natasa alakításáért a legjobb színésznő díjával térhetett haza. Azóta a film sorra nyeri a díjakat, a spanyol valladolidi filmversenyen például a fődíj, a Golden Spike mellett a „legjobb új rendező” díját és a legjobb színésznő díját is elnyerte – magyar alkotókként elsőként.

„Előző filmemmel – Szerdai gyerek (szerk.) – a Seminci elsőfilmes versenyprogramjában szerepeltem, így volt már élményem arról, milyen fantasztikus ez a fesztivál. Már azt nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a Felkészülés…-sel visszahívtak, ráadásul a fő versenybe. Ám az, hogy a fődíjat, a rendezői díjat és a legjobb színésznő díját is a mi filmünk kapta, minden elképzelésemet felülmúlja. Külön öröm számomra, hogy Stork Natasával együtt ismerték el a munkánkat –rendkívül élvezetes és inspiráló utat jártunk be közösen, míg létrehoztuk a főhős karakterét” – mesélt Horvát Lili a spanyolországi élményeiről.

A héten záruló 29. Philadelphiai Nemzetközi Filmfesztiválon a Felkészülés… ismét diadalmaskodott: a kurrens filmtermés legjavát kínáló seregszemle idén a koronavírus járvány miatt mozik helyett autósmozikban és online mutatta be Horvát Lili filmjét is, mely egyetlen magyar alkotásként szerepelt a programban. A zsűrit Rachel Walker, az ikonikus Los Angeles-i mozi, az Alamo Drafthouse programigazgatója, Jessica Kiang, a Variety és Justin Chang, a Los Angeles Times neves filmkritikusai alkották.

Bízunk benne, hogy a sikerszéria tovább folytatódik: a film jelenleg is műsoron van a denveri fesztiválon, és a héten kezdődött thesszaloniki fesztivál a versenyprogramjába hívta meg a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés