Hírek

Újabb égi háború – itt a Midway előzetese

A II. világháború nem egyetlen, folyamatos vérontás volt, hanem véres ütközetek teljes sora, amely számos hadszíntéren tombolt. A filmesek előszeretettel nyúlnak ehhez az időszakhoz (főleg az amerikaiak, ha már egy ideje nem énekelték meg a katonaságuk nagyságát), hiszen változatos helyszíneken változatos emberi sorsokról lehet mesélni. A Midway a csendes-óceáni harcok egyik legjelentősebb ütközetét eleveníti fel, az előzetes alapján jó sok puskaporral.

A II. világháborúban a midwayi ütközet döntő jelentőségű volt a csendes-óceáni térségben. A Japán Császári Haditengerészet 1942-ig folyamatosan nyomult előre, már Ausztráliát fenyegette, amikor végső támadást tervezett Amerika repülőgéphordozó-anyahajói ellen. Az amerikaiak azonban megfejtették a japánok rejtjelezését, és sikeresen kihasználták a haditervük hibáit – Japán innentől kezdve védekezni kényszerült.

Ezt az ütközetet vette alapul A függetlenség napja rendezője, Roland Emmerich a legújabb filmjéhez, amelyet egyszerűen Midwaynek kereszteltek. A címet tekintve tehát beáll az olyan filmek sorába, mint Michael Bay Pearl Harborja vagy Christopher Nolan Dunkirkje, és az előzetes alapján inkább az elsőhöz áll majd közelebb – már ami az akcióorientáltságot illeti.

A színészgárda nem mindennapi: Ed Skrein, Luke Evans, Aaron Eckhart, Nick Jonas, Etsushi Toyokawa, Mandy Moore, Dennis Quaid és Woody Harrelson is szerepel benne, hogy csak néhány nagy nevet említsünk. A történet, amelyet Wes Tooke írt a hangsúlyt a harcokban résztvevő katonákra és pilótákra helyezi. A Midway világpremierje 2019. november 8-án lesz.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com