Hírek

Újabb filmstúdiók épülnek Fóton

Fóti várdíszlet (forrás: NFI)

Bővül a magyar filmipar kapacitása. Komoly stúdiófejlesztésbe és bővítésbe kezdenek Fóton, ahol a meglévő forgatási bázis ötszörösére növelnék a filmek és sorozatok felvételére alkalmas területet és díszleteket.

Bő 40 milliárdos támogatással indulhat meg a fóti gyártó bázis kibővítése. A közel másfél éve tervezett munkálatok finanszírozásáról most jelent meg a rendelkezés.

Ezzel pedig remélhetőleg még vonzóbbá válik majd Magyarország, mint forgatási célpont a külföldi giga produkcióknak.

A hazai filmipar eddig is jócskán kivette a részét a legnagyobb blockbusterek helyszínei közül, hiszen nálunk – ráadásul Fóton – készült többek között a Vaják című Netflix sorozat, az V. Henrik Timothée Chalamet főszereplésével, valamint Az utolsó királyság is. De olyan további filmek is Magyarországon készültek (részben vagy teljesen), mint a nemrég megjelent Fekete Özvegy vagy a várva várt Dűne.

Volt tehát mire alapozni, főleg, hogy a koronavírus miatt megtépázott filmiparnak igen csak jól jött, hogy a magyar stúdiók gyorsan reagáltak a helyzetre és olyan szabályozásokkal, illetve engedményekkel várták a produkciókat, amelyek biztonságosan, mégis jó ütemben beindulhattak vagy folytatódhattak.

A Nemzeti Filmintézet közleményéből kiderül, hogy a mostani fóti munkálatok pedig csak még tovább növelik majd az ország mozgóképiparának presztízsét. Nem beszélve arról, hogy az újítások természetesen a hazai filmgyártást és a magyar filmeket is segítik majd.

Íme a fóti fejlesztés látványterve (forrás: NFI)

A tervek szerint az új fóti bővítés részeként 4 új filmstúdió épül majd fel, ezeket pedig kettő-kettő felállásban össze is lehet majd nyitni. Azaz közel 5000 nm-es területen is lehet majd egyszerre forgatni, amely beltéren igen csak kedvező. Továbbá felhúznak még egy impozáns fogadótermet is, amely 40 fős mozival büszkélkedik majd, valamint 3 étterem és egy hatalmas raktár is nyílik.

Persze a beruházásból arra is telik, hogy a meglévő komplexumon is kicsit alakítsanak és felújítsanak. A teljes munkálatok várhatóan 2023 végére fejeződnek majd be.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés