Hírek

Újabb hat évre biztosított a filmes adókedvezmény

mnf_logoAz Európai Bizottság a Magyar Nemzeti Filmalap kérelme alapján szeptember 12-én elfogadott határozatával újabb hat évvel meghosszabbította a magyar filmtámogatási programot. Ezáltal 2019. december 31-ig biztosított a magyar filmszakmai adókedvezmény rendszer további működése.

A határozat a jelenlegivel megegyező feltételekkel hagyta jóvá a támogatási mechanizmust, azaz a közvetett támogatás mértéke továbbra is a magyarországi filmgyártási költségek 20%-a, és a támogatás mind társasági adófizető cégeken, mind a Filmalap letéti számláján keresztül igénybe vehető.

A Bizottság elfogadta a Magyar Nemzeti Filmalapnak azt a kérelmét, amely szerint a közvetlen és a közvetett filmtámogatások éves keretösszege az eddigi közel kétszeresére, 18,5 milliárd Ft-ra nő. E mögött a Filmalapnak az az előrejelzése áll, amely szerint a következő években tovább emelkedik a Magyarországra érkező külföldi produkciók száma és az általuk itt filmgyártásra költött pénz, valamint évente egyre több új magyar film készül majd. Az elmúlt néhány évben folyamatosan nőt a magyarországi forgatási lehetőségek iránti külföldi érdeklődés, amely az adókedvezmény rendszer mellett a kiváló hazai filmes szakembergárdának, az egységesített közterületfoglalási szabályoknak, valamint a gazdag helyszín- és stúdió-választéknak köszönhető.

A Filmalap ezen kívül továbbra is dolgozik azon – együttműködve a többi európai filmtámogatási szervezettel – hogy az Európai Bizottság által még az ősz folyamán elfogadni tervezett új uniós szabályozás ne tartalmazzon az európai és így a magyar támogatási rendszerre nézve hátrányos rendelkezéseket, és továbbra is tegye lehetővé a támogatások elköltésének területhez kötését. Ez ugyanis a leglényegesebb eleme valamennyi európai filmes adókedvezmény rendszernek.

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com