Hírek

Újabb híres színészeket diagnosztizáltak koronavírussal, még több forgatást félbehagynak

A magyarországi forgatások is leálltak, tízezrek válhatnak rövid időn belül munkanélkülivé.

A jó hír az, hogy Tom Hanks és Rita Wilson kikerült a kórházból tegnap, ahová koronavírusos megbetegedéseik miatt vitték be őket. A rossz hír, hogy más híres színészek is megbetegedtek. Tegnap jelentette be Idris Elba, hogy elkapta a kórt, a hétvégén pedig Olga Kurylenkót diagnosztizálták a betegséggel. Még a Trónok harca harcosai sem sebezhetetlenek, a sorozatban Tormundot alakító Kristofer Hivju szintén megfertőződött a vírussal.

A filmművészet sajnos minden irányból válságba került.

A mozikat már bezárták, a premiereket elhalasztották, a forgatások szintén a tömegrendezvénynek minősülnek, így azokkal is le kellett állni. Információink szerint a Halo magyarországi forgatásán már be is jelentették az átmeneti szünetet, sokan egyik napról a másikra veszítették el a munkájukat. Természetesen a jelenség globális, Új-Zélandon az Avatar folytatásainak munkálatai álltak le, Nagy-Britanniában a Legendás lények harmadik részének forgatása szünetel a Variety információi szerint.

A válság hatásait egyelőre csak becsülni tudják. Egyes számítások szerint az amerikai jegypénztári bevételek 8 milliárd dollár alá esnek idén – erre ebben az évszázadban még nem volt példa. A nemzetközi bevételek szintén összeomlottak, a Deadline számításai szerint 2019 azonos hetéhez képest 85%-kal csökkentek a globális piacról befolyó pénzek az elmúlt hét folyamán. Vannak azonban nyertesek is: az Ampere Analysis piackutató cég szerint a Disney+ már minden második olyan amerikai háztartásban megtalálható, ahol vannak gyerekek. Úgy tűnik, a válság legnagyobb nyertesei a sztreamingszolgáltatók lesznek, még gyorsabban átrendezve a mozi-tévé-streaming közös piacát.

Címkék
Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya