Hírek

Újabb magyar siker Cannes-ban: FIPRESCI-díjat nyert az Egy nap

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben
Egy nap

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje hódította el a legjobb első filmesnek járó FIPRESCI-díjat a 71. cannes-i filmfesztiválon.

Idén Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje képviselte hazánkat a cannes-i filmfesztiválon, ami a Saul fia és a Jupiter holdja után nem a versenyprogramban, hanem a Kritikus Hete szekcióban szerepelt. A legjobb első nagyjátékfilmnek járó díjat a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől, a FIPRESCI-től vehette át a magyar rendezőnő.

Az Egy nap még a program elején május 9-én került bemutatásra Cannes-ban, kiváló fogadtatásának eredményeként pedig FIPRESCI-díjjal térhet haza Szilágyi Zsófia.

A történet egy három gyerekes anya egyetlen napjának krónikáját meséli el, melyet érzékenynek és okosnak talált a nemzetközi sajtó. Charles Tesson, a Kritikus Hete szekciójának válogatója szerint az Egy nap egy különleges esemény sokkja a mindennapokban, de amíg a legtöbb filmben ilyenkor magára a hétköznapokat felforgató eseményre helyeződik a hangsúly, Szilágyi Zsófia alkotása attól egyedi, hogy a narratíva továbbra is a mindennapok történéseire koncentrál.

A film hazai premierdátuma egyelőre nincs kitűzve. Ahhoz, hogy az Egy napot nevezni lehessen az Oscarra, idén szeptemberig kell bemutatni a nevező országban.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com