Hírek

Újabb Oscar-jelölés a Felicity Jones-Eddie Redmayne párosnak? – The Aeronauts előzetes

Megint közös filmben láthatjuk Felicity Jonest és Eddie Redmayne-t. A The Aeronauts egy léghajózási szenzációról szól, amely közel 150 évvel ezelőtt forgatta fel Angliát. Előzetes.

Ismét valós eseményeket feldolgozó alkotásban szerepel együtt Felicity Jones és Eddie Redmayne. A kettejük vezette A mindenség elmélete 2014-ben komoly Oscar-versenyzőként került a mezőnybe. Jones ugyan a jelölésig jutott csak, de Redmayne díjra is váltotta azt Stephen Hawking megformálásáért. Most újrázhatnak?

A The Aeronauts az 1860-as évekbe viszi el a nézőt, amikor még mind a léghajózásról való tudás, mind a nők helyzetének betájolása igencsak korlátolt volt a korban. A film egy tudósról és egy ambiciózus, gazdag nőről szól, akik elhatározzák, hogy léghajóval veszik be az eget és olyan magasra szállnak, ahol ember ilyen eszközzel még nem járt. James Glashier angol meteorológus bőrébe bújik Redmayne, míg Jones egy Amelia Wren nevű kitalált karaktert alakít.

A rendezői székben Tom Harpert találjuk, míg a forgatókönyvet neki és Jack Thorne-nak köszönhetjük. A főszereplők mellett ott van a Yesterday című The Beatles-filmmel befutott Himesh Patel, valamint Tom Courtenay, Phoebe Fox, Vincent Perez és Anne Reid.

Az életrajzi kalandfilm egyébként izgalmasnak és végtelenül látványosnak ígérkezik, arról nem is beszélve, hogy Todd Lieberman producer szerint a fő irányvonal az autentikusság volt. Állítólag az Amazon Studios annyi jelenetet vett fel az égben, amennyit csak lehetett, ráadásul a két színész vakmerősége és bátorsága révén a legtöbben ők maguk küzdenek az elemekkel a léggömbben. És habár ez nem jár drasztikus súlymozgással, Hollywood értékeli az embert próbáló szerepeket, úgyhogy simán lehet, hogy a két alkotó megint esélyes lesz az arany szobrocskára. Kérdés persze, hogy bárki fel tudja-e venni a versenyt Joaquin Phoenix Jokerével?

A film premierje Torontóban lesz a filmfesztiválon, majd december 6-án kerül az amerikai mozikba. December 20-tól pedig már az Amazonon is látható lesz. A hazai közönség nagy valószínűséggel csak az utóbbi lehetőséggel élhet majd: marad a kisképernyős streaming.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.