Hírek

Újabb probléma a Tenet bemutatójával: túl hosszú

john david washington

A Tenet bemutatója folyamatosan csúszik és a jelenlegi sem áll biztos lábakon. Most egy új probléma is a film és a közönség közé áll Kínában: túl hosszú a játékideje.

A filmvilág hatalmas gondokkal küzd a koronavírus miatt, de Európában lassan újraindulhat a gyártás, és jelenleg Magyarországon is nyitva állnak a mozik. Kínában július 20-ától újranyithatnak a filmszínházak, de komoly feltételek mellett. A nézők csak meghatározott ideig tartózkodhatnak a mozitermekben, így csak azokat a filmeket mutathatják be, amik maximum kétórásak.

Christopher Nolan várva várt következő filmje, a Tenet 150 perces, vagyis fél órával túllépi a limitet – írja az Indiewire.

A Tenet a tervek szerint augusztus 12-én debütál világszerte. A dátum szinte biztosan módosul, hiszen alakuljon bárhogy a világ helyzete járványszempontból, Amerika előtt senki sem láthatja a filmet, ahol nincs jele enyhülésnek.

Kína az egyik legfontosabb piaca az amerikai filmiparnak. Konkrétan Nolan utolsó három filmje (A sötét lovag: Felemelkedés, Csillagok között és Dunkirk) bevételeinek 8-18 százalékát termelte Kínában. A három közül a Csillagok között volt a legnépszerűbb a távol-keleti országban, ugyanis a 668 millióból 122-t itt gyűjtött be. A Warner Bros, akinél a film jogai vannak, nem reagált Kína szabályozására. Nem példa nélküli, sőt egyenesen bevett szokás, hogy amerikai filmek távol-keleti kópiái némiképp eltérnek az eredetitől, de fél órát kivágni a Tenetből elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Valószínűleg a 2 órás határ tovább fog csökkenni, vagy előzetesek nélkül játszanak majd filmeket a mozik, ami szintén lehetetlennek tűnik.

A kínai mozik az újranyitás után helyi és nemzetközi sikereket fognak játszani. Elsők közt a Dolittle, a Bloodshot és az 1917 kerül a kínálatba – mindegyik játékideje 120 perc alatti. A Disney Mulanja a tervek szerint augusztus 21-én debütál világszerte, de a kínai partner még nem erősítette meg ezt a dátumot. A Mulan Kínában akár a megszokottnál is nagyobb sikerre számíthat. A játékidő nem állhat a kasszarobbantás elé, hiszen a film csak 115 perces.

Az elemzők attól tartanak, hogy a kínai regula világméretűvé nőhet és más országok is ehhez hasonló játékidő-korlátot vezethetnek be.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.