Hírek

Újabb rekord Amerikában: Ralph és Creed legyőzték Elzát és Katnisst

Az idei Hálaadás-napi mozibevételek minden idők legerősebbjei: pedig a korábbi rekordot Katniss Everdeen és Elza, a jéghercegnő állította fel együttes erővel.

Már magam sem tudom, hány idei moziipari rekordról írtunk: mind a globális, mind az amerikai bevételek az iparág sose látott pénzügyi egészségének jelei, ezért érdemes foglalkozni velük. (Ami a kreativitást és eredetiséget illeti:  az még épp ellenpólusban áll a bevétellel, de lesz ez még másként is.)

Most éppen az amerikai hazai bevételek döntöttek rekordot: a 2018-as Hálaadás ünnepi forgalom szerdától vasárnapig 314 millió dollárt tett ki, míg a korábbi rekorder, a 2013-as időszak 295 millió dolláron állt – írja a The Hollywood Reporter.

A különös ebben az, hogy a 2013-as összeget a kortárs moziipar legnagyobb sztárjai termelték: az Éhezők viadala sorozat Katniss Everdeenje és a Disney mostanában legrajongottabb párosa, a Jégvarázs Elzája és Annája – míg a mostani rekorderek, bár ismert franchise-ok szereplői, mégsem ekkora csillagok: Rontó Ralph, a Grincs és Adonis Creed.

A 2018-as amerikai Hálaadás-ünnepi bevételt a Ralph lezúzza a netet vezette (85 millió dollár), mögötte a Creed II. (56 millió dollár), a Grindelwald bűntettei (43 millió dollár), A Grincs (42 millió dollár) és a Bohém rapszódia (19 millió dollár). A Creed II. önmagában is rekord (szinte fárasztó már leírni a szót): az élőszereplős filmnél valaha látott legnagyobb ünnepi nyitást produkálta. Mindkét élvonalbeli folytatás, a Ralph és a Creed is felülmúlta saját első részét.

Az amerikai ünnephez viszont csúfos bukás is társul: a minden értékelés szerint rémes Robin Hood az év legrandább elhasalását produkálta, csaknem 100 millió dolláros költségéből mindössze 14 milliót hozott vissza első öt napja alatt (ami minden film bevételében a legjelentősebb periódus).

Ameddig az iparág számára legfontosabb hazai bevételek hasonlóan alakulnak, azaz a folytatások, remake-ek és franchise-ok sorra döntik a box office rekordokat, addig a nagy stúdiók jó évtizede tartó stratégiája nagyon is kifizetődő marad. És a várva várt, nosztalgikus, előreláthatóan gigantikus összeget termelő élő/animációs hibridek, a reális képi világgal újraforgatott OroszlánkirályAladdinDumbo és Susi és Tekergő mind 2019-ben jönnek csak, nem is beszélve persze a Marvel és a Star Wars új filmjeiről – és ebben a mondatban ez mind egyetlen megastúdió, a Disney produktuma csupán; a többi nagy stúdió is ugyanerre törekszik. 2018 kétségtelenül a stratégia eddigi legjobb éve Hollywood számára, és 2019 még ennél is sikeresebb lehet.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.