Hírek

Újabb remake-et kap A szökevény

A Harrison Ford és Tommy Lee Jones szereplésével készült A szökevényt valószínűleg nem kell bemutatni. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy nem eredeti alkotás volt, hanem egy harminc évvel korábbi tévésorozat remake-e. Az eredeti és a film is nagy siker volt, és habár azóta is próbáltak további adaptációkat készíteni hozzá, ez nem tántorítja el a Warner Brost attól, hogy újabb filmváltozatot készítsen belőle.

A hollywoodi filmgyártás ciklusokban él. Sokan vádolják manapság az álomgyárat az eredetiség hiányával, de ha megnézzük, nem modern jelenség, hogy remake-et készítenek egy korábbi remekműből (vagy egy nem annyira remekből). A maga korában öt héten át bevételi listákat vezető, hét Oscarra jelölt A szökevény is remake volt például.

Az alapját egy 1963-tól 1967-ig futott, azonos című sorozat adta, amely nemcsak egy Emmyt nyert el, hanem a nézők szívét is.

Richard Kimble négyévados kálváriájának zárórészét 78 millió amerikai nézte, ezt a rekordot csak tíz évvel később a Dallas tudta megdönteni.

Világszerte mégis inkább az 1993-as filmváltozat ismert, amelyben a 120 résznyi történetet két órába sűrítették. Azon túl, hogy ez A szökevény tovább erősítette Harrison Ford karrierjét, Tommy Lee Jones-nak pedig egy mellékszereplői Oscart is hozott.

Ami sikeres, azt kár parlagon hagyni, úgyhogy öt évvel később, 1998-ban A szökevény spin-offot kapott az Életre-halálra képében. Ebben Tommy Lee Jones visszatért Samuel Gerard szerepében, de ezen kívül a filmnek nem volt köze az előzőhöz (hiába adja nálunk a tévé A szökevény 2. címmel). 2000-ben a CBS támasztotta fel A szökevényt, újra tévésorozat formájában. Ebben Tim Daly játszotta Kimble-t, Mykelti Williamson Gerardot, a félkarú férfit pedig Stephen Lang alakította. A sorozat bukott, egy évad után cliffhangerestől elkaszálták.

Albert Hughes rendezi a történet legújabb változatát

A következő adaptáció 2020-ban érkezik majd a Quibire. Ebben, ahogy az Életre-halálra esetében is, az alapkonfliktust veszik kölcsön, nem magát a történetet. A rövid, hétpercesre tervezett részekben a Kiefer Shuterland alakított nyomozó üldözi az új „szökevényt”, Boyd Holbrookot.

Remake-ekből azonban sosem elé, ezért a Warner Brothers igyekszik tető alá hozni a filmváltozat egy újabb példányát. A Deadline értesülései szerint Albert Hughest győzték meg ehhez, aki dolgozott már a stúdióval a 2010-es Éli könyvén. Hughes rendezésében legutóbb az Alfát láthattuk. A szökevény új változatának forgatókönyvét Brian Tucker jegyzi majd, a Megtört város írója – amit egyébként Hughes testvére rendezett. A történet valószínűleg ismét visszatér Richard Kimble-höz.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya