Hírek

Újabb rendező hagyja faképnél a Star Warst

Colin Trevorrow lemond a Star Wars IX. epizódjának rendezéséről: rövid időn belül ez a második alkalom, hogy egy rendező faképnél hagyja a Lucasfilmet.

Colin Trevorrow, a rekordbevételeket elérő Jurassic World rendezője irányította volna a Star Wars sorozat IX. részét, a Disney azonban bejelentette: a rendező távozik . „Kölcsönös megállapodás alapján” – áll a nyilatkozatban, de konkrét részleteket nem közölnek.

Azonban egy árulkodó félmondat helyet kapott a Disney közleményében: „különbözik a projektről alkotott elképzelésünk”. Ez hasonlatossá teszi az ügyet a Han Solo film rendezőpárosa, Phil Lord és Chris Miller nyár eleji távozásához.

Akkor a rendezőpár állítólag a producerekkel vívott háború miatt veszítette el a munkát. Kathleen Kennedy, a Lucasfilm vezetője (George Lucas kijelölt utódja) és Lawrence Kasdan executive producer nem nézte jól szemmel Lord és Miller stílusát. A rendezőpáros megengedte a forgatókönyvtől való eltérést és bátorította az improvizációt, a film hangnemét pedig olyan komolytalanra vették, ami Kennedy és Kasdan szerint nem egyezett a Star Wars házi szabályaival. A rendezőket végül Ron Howard váltotta.

Star Wars: Az ébredő Erő (J. J. Abrams, 2015.)

Ezután augusztusban kiderült: új forgatókönyvíró dolgozza át a Star Wars IX. részét, mivel „friss szemre volt szükség a rendező Colin Trevorrow és írótársa, Derek Connolly mellett”. Ez már konfliktusra utalt a IX. rész háza táján.

Hogy Colin Trevorrowot ki váltja, arról még nincs hír. (Ron Howard júniusban két napon belül megkapta a Han Solo filmet.)

Úgy tűnik, hogy a Lucasfilm nagyon erős kézzel fogja rendezőit és

csöppet sem bátorítja a kreatív szabadságot

– kérdés, hogy a következetesség jót tesz-e az épp óriás franchise-zá növekvő univerzumnak, vagy ellenkezőleg: szürkeséget és bátortalanságot hoz majd.

A IX. rész, az új trilógia lezárása 2019 májusában érkezik; a VIII. rész idén decemberben kerül a mozikba.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..