Hírek

Újabb streaming katona állt csatasorba: Alfonso Cuarón

Az Apple TV+ streaming szolgáltató mellett tette le a voksát Alfonso Cuarón, pedig a Roma még a Netflixre készült.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

„Újabb szerző választott oldalt a streaming háborúban” – így szól az Indiewire beszámolójának első mondata. Alfonso Cuarón, négyszeres Oscar-díjas mexikói filmrendező kizárólagos TV szerződést írt alá az Apple-vel. Legutóbbi filmjét, a Romát bár még kizárólagosan a Netflix terjesztette, a rendező most mégis az Apple TV+ szolgáltatóhoz igazolt.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Netflix elleni hadjárata ellenére, Steven Spielberg is csatlakozott az Apple TV+-hoz. Spielberg egyrészt kitiltaná a Netflix filmjeit az Oscarról (amiről már javaslatot is nyújtott be a Filmakadémia igazgatótanácsának), másrészt pedig leszerződik az Apple-vel.

See (Apple TV+)

Az Apple TV+ csak novemberben jut majd el a háztartásokba, ennek ellenére már most komoly nevek ékesítik a „hadseregüket”. A The Morning Show Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carrell főszereplésével egy reggeli showműsor viszontagságairól szól. Jason Momoa lesz a főszereplője a See-nek, ami egy disztópikus jövőképet felfestő sci-fi-fantasy. Egy hatalmas „mi lett volna, ha” állítással indít majd a For All Mankind című sorozat, ami egy alternatív világban játszódik, ahol az űrverseny az Egyesült Államok és a Szovjetunió között soha nem ért véget. És még sorolhatnám.

A streaming harc további résztvevője a szintén novemberben induló Disney+,

aminek (egyik) zászlóshajója a Mandalorian lesz. Mögötte sorakozik fel a teljes Mervel, Star Wars, Avatar és Pixar korpusz. Egy hónapja a WarnerMedia J.J. Abramssel írt alá exkluzív szerződést, miszerint a rendező-producer cége, a Bad Robot kizárólag ennek a streaming szolgáltatónak gyárt tartalmat (The Hollywood Reporter). Az Amazon pedig a többszörös Emmy-díjas Phoebe Waller-Bridge-t (Fleabag) szerződtette le.

The Morning Show (Apple TV+)

A teljesség igénye nélkül világosan látható, hogy a streaming szolgáltatók versenye még csak most fog igazán felfutni.

A klasszikusabb élményért, vagyis a moziterem sötétjéért rajongók pedig több-kevesebb sikerrel állnak ellen. Júliusi hír, hogy az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) szigorította a filmek díjazását. A DGA legjobb rendezői díjára csak azok a filmek pályázhatnak, amelyek először kizárólag mozikban futnak.

A „mozipárt” sorait erősíti Steve McQueen, Quentin Tarantino és Christopher Nolan is, akik korábban nyilatkoztak ellenérzéseikről a streaming szolgáltatókkal szemben. A nézők részéről a kérdés csupán annyi: mi lesz így a filmmel? Lehet-e majd moziba járni 5-10 éven belül, vagy a film olyanná válik, amilyennek Edison (még a mozi születése előtt) elgondolta, otthoni, privát élmény?

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés