Hírek

Újabb támogatások a Filmalaptól

kincsem Több mint 2 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Herendi Gábor rendező Kincsem munkacímű filmjét. Kostyál Márk első játékfilmjének, a Kojotnak pedig 320,5 millió forintos támogatást biztosítanak a Filmszakmai Döntőbizottság határozata alapján.

A filmalap hétfői tájékoztatása szerint a világhírű magyar csodakanca, Kincsem történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme áll majd. Az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó történet mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan pályafutása elevenedik meg.

Mint írták, a legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszíne a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 10-15 kamera rögzíti a legizgalmasabb pillanatok felvétele érdekében. A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb – Méh, Liza, a rókatündér).

A Herendi Gábor (Valami Amerika 1-2, Magyar Vándor, Lora) rendezésében, a Filmalap 2,078 milliárd forintos támogatásával készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere Herendi Gábor. A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe is szánják.

Meglepő vizuális koncepciójú felnőtté válás-történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk játékfilmes bemutatkozása, a Kojot. A határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő film úgynevezett anamorf optikával készül. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának.

A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, amely a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi. A Kojot 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatása július közepén kezdődik. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320,56 millió forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását.

Pálfi György új filmjének gyártás-előkészítését is támogatja a Filmalap. A hang címmel készülő mozifilmre, amely a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja (1968) című könyvének feldolgozása lesz, 30 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A hang producere Pusztai Ferenc (KMH Film).

A Filmalap 2011 óta 45 egész estés mozifilm gyártását támogatta, amelyek közül 21 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.

A támogatott filmtervek listája itt érhető el.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya