Hírek

Újabb „whitewashing” botrány, ezúttal a Hellboy háza táján

Bár egy hete még elfogadta a Hellboy képregényfilm egyik főbb szerepét Ed Skrein, a színész tegnap kilépett a projektből. Az ok a rajongók hatalmas felháborodása, miszerint az eredeti képregényben Major Ben Daimio ázsiai gyökerekkel bír. Volt is mit magyarázkodnia a stúdiónak – írja a Collider.

Újabb Hellboy film készül, és bár a reboot jó ideje tervben van, csak nagy nehezen állt össze a projekt. Eredetileg Guillermo del Toro rendezte volna az alkotást, a főszerepben pedig visszatért volna Ron Perlman, azonban idővel mindketten visszamondták a részvételt. A rendezői szék végül Neil Marshall-nál landolt, aki az utóbbi években leginkább sorozatepizódokat készített (Hannibal, Trónok harca, Fekete vitorlák). A vörösre pingált Hellboyt pedig ezúttal David Harbour alakítja majd.

Pér hete jött a hír arról is, hogy a film főgonoszát Milla Jovovich játssza majd, de Ian McShane és Sasha Lane is csatlakozott a Hellboy: Rise of the Blood Queen-hez. Amennyire tehát jó útra terelődött a mű, annyira meglepő fordulat következett be a napokban.

A Major Ben Daimio szerepére felkért Ed Skrein (Deadpool, The Transporter Legacy) angol színész egy hét után visszaadta a szerepét. Mint mondta, amikor elfogadta az ajánlatot még nem tudta, hogy a karaktere a képregények alapján ázsiai származású. Kétség kívül a rajongók felháborodása és Hollywood újonnani megbélyegzése is hatott a színészre, de végül azzal az indokkal szállt ki a projektből, hogy nem lenne helyes, ha ő játszaná el Daimio-t. Azzal, hogy ismét megüresedett a karakter posztja, esélyt akar adni egy korrekt és képregényhű casting-hoz.

A produkciós cégek persze azonnal a színész mellé álltak, tiszteletben tartva a döntését és közleményben kértek elnézést mindenkitől, akit megsértettek vagy megbántottak.

Nem először, és biztos, hogy nem is utoljára van botrány nem megfelelő színészek és színésznők kiválasztása körül Hollywoodban. Az álomgyár hajlamos az eredeti alkotások etnikumait „kifehéríteni” – innen az angol whitewashing kifejezés is. Szerencsére azonban vannak még olyanok, mint Ed Skrein, akik vállalják, hogy elesnek egy szereptől, hogy az adaptáció hűebb lehessen.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com