Hírek

Újít a Ghibli: készülőben a japán anime stúdió első CG filmje

Új fejezet nyílt a Ghibli stúdió történelmében: érkezik az első számítógéppel generált animációs filmje. 

Aya és a boszorkány címmel érkezik a Ghibli stúdió legújabb filmje – jelenti a Comingsoon.net. A tokiói anime stúdió nagy lépésre szánta el magát új projektjénél: 3D-s CG animációra váltott az ismertetőjegyükké vált, hagyományos kézzel rajzolt animáció helyett. A filmet a legendás Hayao Miyazaki fia, Goro rendezi, de az idősebb Miyazaki is részt vesz a tervezési és gyártási folyamatokban.

Az 53 éves Goro Miyazaki eddig két egész estés filmet rendezett, a 2006-os Földtenger varázslóját és a 2011-es Kokuriko-Zaka Karát. A mostani film egy brit szerző, Diana Wynne Jones által írt 2011-es ifjúsági regény, eredeti címén Earwig and the Witch adaptációja. Jones nem áll messze az anime világától, egy másik könyve szolgált ugyanis Ghibli egyik nagy sikerének, A vándorló palotának alapjául. Ez utóbbi alkotás 2004-ben Oscar jelölést kapott a Legjobb Animációs film kategóriában.

Az Aya és a boszorkány egy talpraesett árva kislány kalandjait követi, akit örökbe fogad egy Bella Yaga nevezetű boszorkány. Aya a menekülés helyett úgy dönt, inkább visszavág, és egy beszélő macska segítségével megleckézteti a boszorkányt. A film a japán NHK televíziós műsorszolgáltató csatornáján debütál a tél folyamán, de nemzetközi megjelenéséről még nincs hír. Akik addig is animére éheznének, megtalálhatják Netflixen a Ghibli életmű nagy részét.

Nem ez az egyetlen készülőben lévő Ghibli film. Januárban írtuk, hogy Hayao Miyazaki többéves kihagyás után újra rendez. A új egész estés filmje a Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka címet viseli, és egy 15 éves fiúról szól, akinek életét nagyban alakítja nagybátyjával való kapcsolata.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com