Hírek

Ujj Mészáros Károly rendezi a Büszkeség és balítélet színházi változatát

A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly hamarosan a színházban is bemutatkozik. Szeptember 14-én a Centrál Színházban az ő rendezésében kerül színpadra a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet.

Jane Austen művéből Joannah Tincey angol színésznő készített átiratot, melyet nagy sikerrel játszottak az Egyesült Királyságban. A darab hazánkban most először lesz látható. Az előadás különlegessége, hogy a két főszereplő, Balsai Móni és Schmied Zoltán összesen tizenegy karaktert alakítanak. Ujj Mészáros le sem tagadhatná filmes „múltját”, az előadás látványvilágát vetített hátterek gazdagítják majd.

A siker titka Jane Austen néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik, persze, mindvégig imádnivalóan emberiek. A Centrál Színház előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia és valamennyi rokonuk, barátuk, ismerősük – életre keltőjük pedig mindössze két színész: Balsai Móni és Schmied Zoltán.

Az előadás rendezője, Ujj Mészáros Károly elmondta:

„Az előadás hangulata annyiban hasonlít a Liza, a rókatündér világához, hogy most is az a cél, hogy picit elvarázsoljuk a nézőt és egy szórakoztató, humoros, érzelmes utazásra vigyük. Vetített hátterekkel dolgozunk, ezáltal sok helyszínt tudunk megjeleníteni, így látványos is lesz. A darab alapjául szolgáló regény 200 éve született egy női szerző tollából, és akkoriban forradalmi műnek számított. A ma embere számára is aktuális: megmutatja, az előítéletek mennyire félre tudnak vinni egy kapcsolatot, hogy mennyire el tudunk beszélni egymás mellett. Mindezek mellett a darab humora, érzelmessége, angolsága szemernyit sem kopott.”

Joannah Tincey Jane Austen Büszkeség és balítélet két színészre című darabja Baráthy György fordításában, Ujj Mészáros Károly rendezésében 2018. szeptember 14-étől látható a Centrál Színház színpadán Balsai Móni és Schmied Zoltán főszereplésével. A díszleteket Fekete Anna, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

Ujj Mészáros Károly következő filmje, az X – A rendszerből törölve című thriller november 1-jén kerül a hazai mozikba Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron és Kulka János főszereplésével.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..