Hírek

Ujj Mészáros Károly rendezi a Büszkeség és balítélet színházi változatát

A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly hamarosan a színházban is bemutatkozik. Szeptember 14-én a Centrál Színházban az ő rendezésében kerül színpadra a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet.

Jane Austen művéből Joannah Tincey angol színésznő készített átiratot, melyet nagy sikerrel játszottak az Egyesült Királyságban. A darab hazánkban most először lesz látható. Az előadás különlegessége, hogy a két főszereplő, Balsai Móni és Schmied Zoltán összesen tizenegy karaktert alakítanak. Ujj Mészáros le sem tagadhatná filmes „múltját”, az előadás látványvilágát vetített hátterek gazdagítják majd.

A siker titka Jane Austen néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik, persze, mindvégig imádnivalóan emberiek. A Centrál Színház előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia és valamennyi rokonuk, barátuk, ismerősük – életre keltőjük pedig mindössze két színész: Balsai Móni és Schmied Zoltán.

Az előadás rendezője, Ujj Mészáros Károly elmondta:

„Az előadás hangulata annyiban hasonlít a Liza, a rókatündér világához, hogy most is az a cél, hogy picit elvarázsoljuk a nézőt és egy szórakoztató, humoros, érzelmes utazásra vigyük. Vetített hátterekkel dolgozunk, ezáltal sok helyszínt tudunk megjeleníteni, így látványos is lesz. A darab alapjául szolgáló regény 200 éve született egy női szerző tollából, és akkoriban forradalmi műnek számított. A ma embere számára is aktuális: megmutatja, az előítéletek mennyire félre tudnak vinni egy kapcsolatot, hogy mennyire el tudunk beszélni egymás mellett. Mindezek mellett a darab humora, érzelmessége, angolsága szemernyit sem kopott.”

Joannah Tincey Jane Austen Büszkeség és balítélet két színészre című darabja Baráthy György fordításában, Ujj Mészáros Károly rendezésében 2018. szeptember 14-étől látható a Centrál Színház színpadán Balsai Móni és Schmied Zoltán főszereplésével. A díszleteket Fekete Anna, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

Ujj Mészáros Károly következő filmje, az X – A rendszerből törölve című thriller november 1-jén kerül a hazai mozikba Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron és Kulka János főszereplésével.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya