Hírek

Újra a mozikban A tenger dala című családi rajzfilm

Ismét országos moziforgalmazásba kerül Tomm Moore Oscar-díjra jelölt családi animációja, A tenger dala: május 7-től látható a mozikban.

A tenger dala című mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ról szól, aki képes átváltozni fókává, mert ő az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy kiszabadítsák a tündéreket és megóvják a szellemvilágot. A film a kelta népmesék világából merített inspirációt: a mitológiai fókatündérek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak.

„A tenger dala olyan mese, ami minden korosztálynak remek szórakozást biztosít. Meseszép rajzaival, bűbájos figuráival már a legkisebbeket is megragadhatja, komplex, több szinten is értelmezhető történetével azonban a felnőtteknek is tartalmas élményt nyújt” – írtuk kritikánkban.

A film, 2015-ös mozibemutatója után először, ismét mozikba kerül itthon. A forgalmazó Szabolcs Cinema Kft. 2022 májusától teszi elérhetővé országos moziforgalmazásban a filmet; elsőként a gyenesdiási Cseppek a tengerbe(n) című animációs minifesztiválonlehet megnézni május 7-én. Az eseményen a vetítés után pódiumbeszélgetést tartanak, ahol Szávai Viktória filmszínésznő (Bronagh magyar hangja), Gyöngyösi Lilla filmkritikus, a Filmtekercs.hu főszerkesztője, valamint Vig Zsombor animációs filmes lesznek a vendégek. 

Kádár Annamária, a Mesepszichológia-könyvek szerzője a 2015-ös díszbemutatón így méltatta a filmet: „Ennyire gyönyörű mesefilmet még soha nem láttam. Egyrészt a képi világa gyönyörű, és maga a mesei szál, a történet is nagyon szépen fel volt építve.”

„Ez a bizonyíték, hogy lehet a gyerekeknek úgy is filmet csinálni, hogy annak a vizualitása, a megjelenése nagyon magas szintű legyen. Minél több ilyet filmet kéne látni a gyerekeknek” – mondta az eseményen Fülöp József, a MOME rektora.

Tomm Moore (Kells titka, Farkasok népe) rajzfilmjét 2015-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb animáció kategóriában. A tenger dala zenéjét a Kíla együttessel közösen jegyző Bruno Coulais pedig César-jelölést kapott. A film 2015-ben számos más díj mellett elnyerte az Európai Filmdíjat a Legjobb Animációs Film kategóriájában, valamint a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Közönségdíját.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com