Hírek

Újra együtt ír Ben Affleck és Matt Damon

Matt Damon és Ben Affleck egyszer már írt közösen egy forgatókönyvet, ami Oscart ért. Vajon hasonló sikerrel járnak, ha újra összefognak? És ha Ridley Scott is segíti őket?

A bajvívás általi istenítélet (trial by duel) Európára jellemző ítélkezési módszer volt az ókorban és a középkorban. Amennyiben egy vitás ügy rendezéséhez nem állt rendelkezésre tanú, vagy a vádlott nem volt hajlandó beismerő vallomást tenni, a bírák elrendelhették a bajvívást. A két ellenfél ilyenkor vagy személyesen vagy képviselőkön keresztül vívott meg – a győztes pedig magáénak tudhatta Isten pártfogását, azaz az igazat.

Franciaországban a legutolsó törvényileg elismert bajvívásos ítélethozatalt 1386-ban tartották. A Jean de Carrouges nevezetű lovag, illetve barátja és apródja, Jacques Le Gris vívott meg egymással. Az apród, míg mestere háborúban volt, megerőszakolta annak feleségét – legalábbis a feleség vádja szerint. A bajvívást IV. Károly francia király és a királyi udvar felügyelte. A párbajon három élet is múlt: ha Carrouges veszít, nemcsak őt végzik ki, hanem várandós feleségére is máglyahalál vár a hamis vádak miatt.

Ez a történet ihlette Eric Jager a The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France című könyvét, amelyre alapozva Ben Affleck és Matt Damon készít forgatókönyvet. Ők ketten már írtak közösen: a Good Will Hunting forgatókönyve Oscar-díjat ért 1998-ban. A The Last Duel szkriptjén Nicole Holofcener is dolgozik, akit a Megbocsátasz valaha? írásáért Oscarra jelöltek (és mellesleg Martin Scorsese tanítványa volt).

Párbajhősök (1977)

A Deadline szerint ez a forgatókönyv már a finisben jár. Nem ez viszont az egyetlen izgalmas értesülésük: úgy tudják, Ridley Scott várható a bosszútörténet forgatói székébe. Scott ezzel visszatérne a gyökerekhez; első nagyjátékfilmje 1977-ben a Párbajhősök volt, amely két tiszt viszályát mesélte el. Ráadásul nem is volt olyan rég, hogy együtt dolgozott Matt Damonnal a Mentőexpedíción. Azt még nem tudni, hogy Affleck és Damon pontosan hogyan osztja fel egymás között a bajvívó barátok szerepét, de az biztos, hogy nemcsak színészként, de producerként is részt vesznek a film munkálataiban.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com