Hírek

Újra megfilmesítik az önégető cseh egyetemista sztoriját

Új filmet készítenek Jan Palach cseh egyetemistáról, aki Csehszlovákia 1968. augusztusi szovjet megszállása ellen önégetéssel tiltakozott. A történetet korábban az HBO és Agnieszka Holland olthatatlan címmel Korábban már feldolgozta.

A film forgatása, amely elsősorban a fiatal diák belső fejlődésére, gondolataira helyezi a hangsúlyt, csütörtökön kezdődött Prágában – közölte Helena Hejcová, a forgatócsoport szóvivője.

A forgatókönyvet Eva Kanturková ismert cseh író, a Charta 77 emberi jogi mozgalom egykori szóvivője írta. Rendezőként a történelmi dokumentumfilmek alkotójaként elismert Robert Sedlácek jegyzi az alkotást.

Jan Palachot Viktor Zavadil cseh színész fogja alakítani. Az egyelőre cím nélküli film ünnepélyes bemutatóját 2018. augusztus 21-re, a Varsói Szerződés hadseregei csehszlovákiai bevonulásának 50. évfordulójára tervezik.

A Varsói Szerződés hadseregeinek bevonulása ellen 1969 januárjában önégetéssel tiltakozó Palachról 2013-ban Agnieszka Holland lengyel filmes már készített egy háromrészes televíziós sorozatot Olthatatlan (Horící ker) címmel. Az alkotás több cseh díjat nyert.

Jan Palach (1948-1969) a Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója volt, aki néhány barátjával együtt megpróbálta rávenni Csehszlovákia népét, hogy lázadjon fel, tettekkel tiltakozzon a szovjet megszállás ellen.

A Varsói Szerződés hadseregei 1968 augusztusában azért vonultak be Csehszlovákiába, hogy letörjék a prágai tavasz néven ismert reformfolyamatot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya