Hírek

Újra versenyez magyar rövidfilm Oscar-kvalifikált fesztiválon

Bánovits Ottó Légszomj című filmje a családon belül erőszakot tematizálja.

A magyar rövidfilm meghívást kapott az augusztus 8. és 14. között megrendezésre kerülő 25. Rhode Island International Film Festivalon versenyzik. Az amerikai fesztivál Oscar-kvalifikált, tehát a nyertesei automatikusan jelölhetővé válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjára. A fesztivál emellett BATFA-díj és Canadian Screen Award minősítéssel is rendelkezik. 

Bánovits Ottó alkotása egy fontos társadalmi jelenséget, a családon belüli erőszakot tematizálja. A történet szerint a Tolnai Klára által játszott Anna visszatér a szigetre apja temetése után (Menszátor Héresz Attila), ahol felnőtt. Ahogy egyre mélyebbre megy a szigeten, gyerekkori emlékei fokozatosan kerülnek a felszínre. Minden, amit megpróbált magában elfojtani, megelevenedik előtte és esélyt ad neki a szembenézésre, hogy felülírhassa régi mintáit.

Bánovits Ottó a kisfilmmel korábban elnyerte a legjobb rendező díját az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon, a Canadian Cinematography Awardson a legjobb dráma kategóriájában győzedelmeskedett, valamint különdíjat kapott a Savaria Filmszemlén. Versenyben volt még többek között a BuSho-n, a Mediawave Fesztiválon, és a Cyprus International Film Festivalon. Előző rövidfilmje, a Dark Chamber is részt vett a szintén Oscar-kvalifikáló Uppsala Nemzetközi Filmfesztiválon, a belga Gent Nemzetközi Filmfesztiválon pedig fődíjjal jutalmazták.

Itt látható a Légszomj előzetese:

A rövidfilm forgatókönyvét a rendező Tolnai Klára színésszel közösen írta, az operatőre Szandtner Dániel, producerei Rajnai György, Romwalter Judit, Hidvégi Zoltán és Novák Emil, co-producere pedig Schneider Ákos. A Légszomj az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült, bemutatja a Korda stúdió, a Sparks és a HSC Stábiskola. További támogatói az Umbrella, az Aztmedia és a Focus Fox.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com