Hírek

Újraindulnak a nemzetközi filmprodukciók Magyarországon

Magyarország megnyitja határait a külföldi filmkészítők előtt: hamarosan folytatódhatnak a nemzetközi produkciók forgatásai. 


Hirdetés

Mától az Európai Unió eltörli a koronavírus miatt felállított utazási korlátokat, írja a VarietyBár az amerikai turisták beutazását még nem engedélyezték, egyes országok engedményt tehetnek üzleti célból érkező személyeknek. Ez történik több filmes paradicsom, köztük Magyarország esetében, akik immár tárt karokkal várják az egyesült államokbeli filmes szakmában dolgozókat.

Európa második legnépszerűbb filmes helyszínének számító Magyarország (Nagy-Britannia után) a COVID-19 korlátozások alól szabadulva bele is veti magát a filmkészítésbe. Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatósági tagja így nyilatkozott: “A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Elsődleges célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze.”

A hazai produkciók már június közepe óta forognak, a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm meg se állt, emellett az Alienist sorozat munkálatai is újraindultak már. A fóti NFI Mafilm stúdióban épülnek a Netflix egyik új sorozatának, a Terra Vision-nek a díszletei. Az etyeki Korda Stúdióban a Halo, egy videójátékon alapuló produkció kezd neki a munkának. Az Origo Filmstúdióban pedig három nagyobb nemzetközi projekt, Dennis Villeneuve által rendezett Dűne, Amazontól a The Banker’s Wife, és a The Nightingale forgatásai indulnak hamarosan meg.

Ehhez kapcsolódóan érkezett a hír, miszerint rekordot döntött a magyar filmipar. 2019-ben ugyanis 50%-kal emelkedett a filmgyártásba fektetett összeg, elérve a 166, 4 milliárd forintot, jelenti a Nemzeti Filmintézet. Bár az előző évben regisztrált 319 produkció közül “csak” 83 volt külföldi, mégis az előbb említett pénzösszeg 94%-át ezek a produkciók tették ki.

 

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.