Hírek

Ünnepeld szuper hazai alkotásokkal a Magyar Film Napját!

Többek között Makk Károly csodálatos Szerelem c. filmjét is megnézhetjük

Április 30-án ismét itt a Magyar Film Napja. Jövő hét pénteken te is ünnepeld meg a hazai filmgyártás remekeit: nézz, olvass, emlékezz!

Idén is számtalan kiváló alkotással készülnek a különböző mozik és tévécsatornák, hogy megünnepeljék a magyar film napját, egyben az első magyar film, A táncz 120. évfordulóját. Április 30-a pénteken te is szánj időt arra, hogy elmélyülj a hazai alkotások klasszikus és modern krémjeiben. Ha pedig két film között olvasgatnál egy kicsit, összeszedtünk néhány remek magyar filmes cikket a számodra.

Az Uránia webmozija egy különleges rövidfilmes összeállítással várja az érdeklődőket.

A 9 és 50 perc közötti hosszal dolgozó darabok a pénteki bemutatások sorrendjében az alábbiak lesznek: Férfiarckép (Gyöngyössy Imre), Öngyilkosság (Kósa Ferenc), Mozikép (Tóth János), Láttam (Bicskei Zoltán), A kamerás emberek – A mozi, a kinematográfia úttörőinek története a Délvidéken (Siflis Zoltán).

A művészmozik futtata Távmozi sem marad majd ki az ünneplésből. A magyar film napján 5 hazai darabot vetítenek a virtuális mozik. Noha a kezdési időpontok miatt minden film nem férne bele az estébe, így is szépen össze lehet válogatni 2-2 arra érdemes alkotást. A kínálatban a Nincs parancs!, az Aurora Borealis – Északi fény, a Hét kis véletlen, a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre, valamint az Oscar-jelölt Testről és lélekről.

Ellentétek között feszülni – Testről és lélekről

Persze ahogy eddig is, úgy most is ki lehet használni a FILMIO, az első magyar streaming oldal kínálatát, amely olyan újdonságokkal várja a nézőket, mint A martfűi rém, az Eszkimó asszony fázik vagy a Viktória: A zürichi expressz.

De a lassan egy éve elinduló Cinego is tartogat kivételes hazai alkotásokat a számunkra. Nézd meg az Ernelláék Farkaséknált, A Viszkist, a FOMO – Megosztod és uralkodszt vagy a Candide kalandjai részeit.

A magyar film napja alkalmából a közmédia is műsorára tűz számos ünnepelt hazai alkotást. A Duna Televízió olyan igazi klasszikusokkal jelentkezik, mint a Meseautó, a Hyppolit, a lakáj, valamint Törőcsik Mari emlékére a Körhinta, majd az Aurora Borealis – Északi fény.

Így búcsúznak a színészlegendától, Törőcsik Maritól

Az M5 egy egyedi alkotással indítja majd az ünneplést: délután A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmet láthatjuk. Majd műsorra kerül Makk Károly csodálatos Szerelem című darabja, valamint az Oscar-díjas Saul fia is. A Duna World szintén levetít majd egy Oscar-díjas darabot, az esti műsoridő a Mephistot illeti meg. Előtte pedig a Mágnás Miksa című fekete-fehér filmet nézheti meg a közönség.

De a gyerekek sem maradnak ki a szórásból! Az M2 gyerekcsatornáján Süsü, Mekk Elek, Frakk, Mirr-Murr, Dr. Bubó, a Mézga család és a Magyar népmesék várják a kicsiket, míg az M2 Petőfi TV-n este a Macskafogó megy majd.

Akik macskát fogtak – A magyar animáció örökzöldjei

Szívesen olvasnál kritikákat, toplistákat és hosszabb szakmai cikkeket a magyar film napja alkalmából?

A Filmtekercs nemrég nosztalgiázott egyet a családi film fénykoráról, valamint megemlékezett Mészöly Miklósról is. De pár éve összegyűjtöttük a kedvenc nyári magyar filmjeinket is ebben a változatos listában.

De olvashatsz interjúkat is Szabó Simonnal, Koltai Lajossal, vagy éppen Enyedi Ildikóval.

De a kortárs magyar filmek nagy részéről találsz majd kritikát az oldalon, valamint egy teljesen új írással is készülünk a magyar film napja alkalmából. Egy alapos összegző cikkben a Magyar film és a fotográfia kapcsolatát vesézzük majd ki, úgyhogy már csak ezért is érdemes lesz ellátogatni az oldalunkra április 30-án.

Nincs kedved olvasgatni? Sebaj! Legfrissebb True Story podcast sorozatunkban a hazai filmgyártás különböző szakembereivel beszélgetünk. Hallgass interjút Köbli Norberttel, Galambos Péterrel vagy Mészáros Bélával.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés