Hírek

Ünnepeljük együtt a 110 éves magyar animációt

2024-et nevezte meg a magyar animáció emlékévének a Nemzeti Filmintézet, ugyanis immáron 110 éve annak, hogy a hazai animációs alkotások megnevettetnek és megsiratnak otthon és a moziban, no meg a nemzetközi porondon is. Restaurációs munkálatok, ingyenes klasszikusok és egy új dokumentumfilm is vár a magyar rajzfilmek és animációs darabok szerelmeseire.

A magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján, február 4-én hirdeti meg a Nemzeti Filmintézet a magyar animáció 110 emlékévet. Az országos rendezvény számtalan programmal és vetítéssel várja az érdeklődőket, míg a FILMIO ingyenesen teszi közre a legkedvesebb klasszikus magyar rajzfilmeket.

Olvasd el, szerintünk mik a legjobb magyar animációs klasszikusok!

A magyar animáció története egészen 1914-ig nyúlik vissza, amikor Kató-Kiszly István grafikus első trükkfilmjét, a mókás című Zsirb Ödönt elkészítette. Ezt követően az 1930-as évektől vált rendszeressé a rajfilmgyártás Magyarországon. A Halász János–Kassowitz Félix–Macskássy Gyula trió által alapított budapesti Coloriton reklámfilm-műterem számított kezdetekben a legfontosabb helyszínnek.

Hogy aztán a ’70-80-as évekre igazán beinduljon az animációs filmek készítése: ekkorra már nemcsak hazai, de nemzetközi olvasatban is fontos szerepet töltött be a magyar rajzfilmgyártás. Olyan sikeres mozifilmekkel, mint a János vitéz, a Lúdas Matyi és a Macskafogó.

A sorozatok terén is fontos szerepet játszott az animációs forma, hiszen a 100 részes Magyar népmesék a mai napig ikonikus időtöltéssel szolgál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az elismerések pedig nem is maradtak el: mind az egészestés, mind a rövidfilmes animációs kategóriákban erős a magyar animáció. A legrangosabb nemzetközi fesztiválok szinte állandó szereplője egy-egy hazai alkotás. Mindez pedig Rófusz Ferenc 1980-as A légy című alkotása kapcsán indult el, amely Oscar-díjat is kapott.

A trend pedig folytatódott a 2000-es években, majd az új millenniumban is. Gondoljunk csak olyan alkotásokra, mint a Maestro, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt vagy a Symphony No. 42. Idén őket és az egész hazai animációs filmgyártást ünnepli a Magyar Animáció 110.


A Nemzeti Filmintézet digitális restaurálási programja a jubileumi évben az animációs produkciókra koncentrál, hogy a nézők a magyar animációtörténet kiemelkedő alkotásaival minden korábbinál jobb minőségben találkozhassanak. Megvalósul a magyar animáció úttörőjének számító Valker István 1930-as években készült, nitrofilmre forgatott zenés, rajzos rövidfilmjeinek a restaurálása. De dolgoznak majd a magyar bábanimáció 1950-es években készült korai remekművein is, valamint az idén 90 éve született Kovásznai György rövidfilmjei is frissítést kapnak.


Olyan népszerű egészestés mozifilmek, mint a Vili, a veréb, a Suli-buli, a Sárkány és papucs, a Misi mókus kalandjai, valamint a Peti és a Gusztáv sorozat epizódjai is teljeskörű restaurálásra kerülnek a Magyar Animáció 110 keretében.


A FILMIO is kiveszi a részét az ünneplésből: a kínálatában található összes – közel 100 – klasszikus animációt teszi ingyenesen elérhetővé a magyar streaming oldal. Olyan alkotásokat nézhetünk meg és mutathatunk be a következő generációnak is, mint A légy, a Habfürdő, a János vitéz és a Fehérlófia. Természetesen szintén elérhető lesz a Macskafogó és a Hófehér.


Az évforduló alkalmából a magyar film napján (április 30.) az animációs film történetét új módon bemutató honlap indul, és 11 részes dokumentumfilm is készül. Idén a magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon is. Ezt 2024-ben szeptember 17. és 22. között tartják majd.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!