Hírek

Uránia Filmnapok a montázs jegyében

Az Uránia Filmnapok témája a montázs

Az Uránia Filmnapok témája a montázsA montázs fogalmán keresztül tárja fel a filmművészet formagazdagságát a 4. Uránia Filmnapok programsorozata, amely február 1. és 5. között csaknem húsz vetítéssel várja a közönséget.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház tematikus filmszemléjének programja bővelkedik a történeti ritkaságokban, köztük olyanokban, mint a magyar játékfilmgyűjtemény legrégibb darabja, a 1912-es Keserű szerelem vagy a Szállnak a darvak rendezőjének dobozba zárt Kuba-filmje. A kínálat premierekkel, előadásokkal és élőzenei műsorral egészül ki – közölte az MTI-vel a filmszínház.

Az Uránia közleménye emlékeztet arra, hogy a filmtörténet hajnalán még nem létezett montázs. A felvételek összeillesztése a 20. század első évtizedeiben a filmhossz növekedésével vált előbb kihívássá, majd mesterséggé, amelynek fogásai, szabályai idestova 100 éve meghatározzák nemcsak a filmvágás, de a filmkészítés egész folyamatát. Mibenléte azóta is foglalkoztatja az esztétákat, a filmtudósokat és filmkészítőket, sokan a filmművészet lényegét, a legsajátosabb filmes kifejezőeszközt látják benne.

Az Uránia montázs-összeállítása a korai némafilmektől a kortárs alkotásokig ível, és minden vetítéssel a montázs valamely sajátosságára, például feszültségteremtő, ritmizáló, meggyőző képességére hívja fel a figyelmet.

 

Levetítik Pálfi György montázs bravúrját

A nyitónap három vetítése keretbe helyezi a program egészét: a játékfilmes montázsnormák formálódásának időszakát egy némafilmes vetítés idézi meg: a Vorrei morir és a Keserű szerelem című filmeket Darvas Ferenc kíséri zongorán, majd Pálfi György és alkotótársai filmtörténeti klasszikusokból összeállított Final Cutja látható. A ritkán vetített, regisztrációval látogatható alkotás kísérőfilmjeként az első valaha volt mozielőadás Lumiere-tekercsei kerülnek vászonra, ami nemcsak a filmművészet, de az Uránia 120. születésnapjára is emlékeztet. A napot Kardos Sándor két, a klasszikus montázs lehetőségein túllépő, különleges kamerákkal rögzített filmje (Résfilm, Átváltozás) zárja.

Február 2-án magyar alkotásokkal folytatódik a program: a száz éve született Fábri Zoltán Körhintája 35 mm-es kópiáról látható, a következő vetítés témája pedig a meggyőzés, illetve a manipuláció: két filmje (Így történt, Magyarország lángokban) azonos felvételek felhasználásával, de ellenkező értelmezésben mutatja be az 1956-os forradalom eseményeit. A napot Sergio Leone italo-westernjének rendezői, digitálisan felújított változata zárja.

 

Műsoron a Patyomkin páncélos

Két szovjet film kerül vászonra február 3-án: Eizenstein klasszikusa, a Patyomkin páncélos, valamint egy sokáig dobozba zárt alkotás, Mihail Kalatozov 1963-ban leforgatott, Én, Kuba című munkája.

A hétvége további tíz vetítést és újabb előadásokat tartogat: előbb klasszikus magyar filmetűdökből, majd kortárs osztrák és magyar avantgárd filmekből látható válogatás.

A szombati nap egészestés filmjei között olyan klasszikusok szerepelnek, mint Jancsó Miklós Sirokkója és az Oscar-díjas Saul fia, amely most a hangmontázs különlegessége miatt került a válogatásba. Vetítik továbbá Vera Chytilová új hullámos, máig provokatív filmjét, a Százszorszépeket és Ingmar Bergman Personáját is.

A vasárnapi programot egy animációs film, Kovásznai György Habfürdője nyitja, majd a következő blokkban két irodalmi szövegre épülő film szerepel – Enyedi Ildikó Téli hadjáratát Füst Milán, Szemző Tibor Láthatatlan történetét pedig Hamvas Béla írásra ihlette -, de látható a válogatásban Makk Károly Szerelem című filmje is.

Az ötnapos programot egy premier előtti vetítés zárja: a Festői korszakok – Gánóczy Mária festő és filmes élete, Forgács Péter legújabb filmje lesz látható.

Az Uránia Filmnapok részletes programja, a filmek ismertetői a mozi weboldalán találhatók meg.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya