Hírek

Úton az újabb Oscar-esélyes magyar rövidfilm?

Ulrich Gábor animációs rövidfilmje, a Dűne nem csak, hogy az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütál hamarosan, de bekerült a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramjába is.

Noha a Saul fia és a Mindenki egymást követő Oscar-díjai kicsit elkényeztették a hazai közönséget, álmodozni azért szabad. Főleg, ha ismét olyan különleges vizuális világokat teremtő alkotó friss művéről van szó, mint Ulrich Gábor és a Dűne. A Balázs Béla-díjas képzőművész és animációs mester közel 20 éve mozog a filmek világában. A Kecskeméti Főiskolán kezdte tanulmányait, hogy aztán 2005-ben a szakma egyik legjelentősebb elismerésében részesüljön: Mielőtt című rövidfilmjéért Cartoon d’Or díjra jelölték.

„Legyen az animáció mindenkié” – Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

A siker persze azóta sem kerüli el Ulrichot. Mi 2014-ben a Magyar Filmhéten láttuk és szerettük A fából faragott királyfit, amelyet egészen a magyar filmes év egyik legjobb elemének értékeltünk később. De olyan további sikeres és erős alkotásokat is köszönhetünk neki, mint a Memoir, a Tulipán vagy a Mit kell tudni a kutyaidomításhoz?.

Legutóbbi munkája, a Balansz pedig az idei Magyar Filmdíj jelöltjei között is helyett kapott.

Legújabb animációs rövidfilmje, a Dűne pedig az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartja premierjét június 15-én. Ezt követően pedig az A-listás Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon vetítik majd. Mindkét rangos fesztivál a versenyprogramjába válogatta Ulrich alkotását.

Az absztrakt thrillerként leírt mű producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, míg a gyártásért a Kecskemétfilm és a Focusfox felelt.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya