Hírek

Úton az újabb Oscar-esélyes magyar rövidfilm?

Ulrich Gábor animációs rövidfilmje, a Dűne nem csak, hogy az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütál hamarosan, de bekerült a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramjába is.

Noha a Saul fia és a Mindenki egymást követő Oscar-díjai kicsit elkényeztették a hazai közönséget, álmodozni azért szabad. Főleg, ha ismét olyan különleges vizuális világokat teremtő alkotó friss művéről van szó, mint Ulrich Gábor és a Dűne. A Balázs Béla-díjas képzőművész és animációs mester közel 20 éve mozog a filmek világában. A Kecskeméti Főiskolán kezdte tanulmányait, hogy aztán 2005-ben a szakma egyik legjelentősebb elismerésében részesüljön: Mielőtt című rövidfilmjéért Cartoon d’Or díjra jelölték.

„Legyen az animáció mindenkié” – Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

A siker persze azóta sem kerüli el Ulrichot. Mi 2014-ben a Magyar Filmhéten láttuk és szerettük A fából faragott királyfit, amelyet egészen a magyar filmes év egyik legjobb elemének értékeltünk később. De olyan további sikeres és erős alkotásokat is köszönhetünk neki, mint a Memoir, a Tulipán vagy a Mit kell tudni a kutyaidomításhoz?.

Legutóbbi munkája, a Balansz pedig az idei Magyar Filmdíj jelöltjei között is helyett kapott.

Legújabb animációs rövidfilmje, a Dűne pedig az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartja premierjét június 15-én. Ezt követően pedig az A-listás Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon vetítik majd. Mindkét rangos fesztivál a versenyprogramjába válogatta Ulrich alkotását.

Az absztrakt thrillerként leírt mű producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, míg a gyártásért a Kecskemétfilm és a Focusfox felelt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya