Hírek

Januárban jön az V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Ötödik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2022. január 16. és 23. között.

A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál célja, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek. A fesztivál programjában rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások.

A fesztivál filmjeinek vetítése idén Bécsben és Budapesten moziban, valamint Ausztriában és Magyarországon online is lesz.

Ez szakmai vitafórummal is kiegészül,  rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. A versenyprogram filmjeit Bécsben az Amerlinghausban, Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik. 

Idén 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük 2 magyar alkotást is: Baranyi Benő  és Chilton Flóra műveit. A magyar rendezők két Oscar-jelölt, egy Cannes-i Arany Pálma-díjas és 9 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a részben magyar érdekeltségű Fűzfa, a legutóbbi Berlinale-n a zsűri különdíját elnyert vietnami Taste, továbbá 4 rendezőnő filmje, 2 argentin, egy grúz és egy francia alkotás, mely filmek sikeresen szerepeltek idei A-kategóriás fesztiválokon.

A fesztivál különlegessége az AR-technológia  (kiterjesztett valóság) alkalmazása.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az USA-ban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta. A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!