Hírek

V. Savaria Filmszemle Szombathelyen

Május 23. és 25. között ismét Savaria Filmszemle Szombathelyen. Ez már az ötödik!

Minden eddiginél több, 205 filmet neveztek a készítők a versenyprogramba. Ezek teljes hossza összesen 78 óra 22 perc – ennyi időt töltött töltött filmnézéssel a neves szakemberek alkotta zsűri: András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező.

A kiváló szakmai bemutatkozási lehetőséget biztosító szemlét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja. A köszönet azoknak a szombathelyi vállalkozásoknak is kijár, akik 2018-ban is hisznek a rendezvény sikerében, ezért anyagi segítséget nyújtanak hozzá.

A versenyfelhívást idén négy kategóriában tette közzé a Szombathelyi Médiaközpont. A hagyományosan meghirdetett dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák mellett idén diákfilmeket is vártak a szervezők – műfaji megkötés nélkül. Végül beérkezett 90 dokumentumfilm, 26 filmetűd, 31 kisjátékfilm és 58 diákfilm. A határon túlról is érkezett 23 magyar nyelvű film, továbbá idén először felhívást küldtek Szombathely testvérvárosaiba is, ahonnan 9 idegen nyelvű alkotást küldtek a filmkészítők.

A zsűri már döntött, a legjobbaknak járó járó díjakat május 25-én, a filmszemle gáláján adják át. Erre az eseményre is várnak minden érdeklődőt.

A pontszámok alapján kialakult sorrendet figyelembe véve állította össze a vetítési programot a Szombathelyi Médiaközpont, amelyben 22 órányi filmet láthat a közönség az Agora-Savaria Filmszínház kamaratermében május 23-án 9.00 és 14.00, valamint 15.00 és 20.00 óra között; továbbá május 24-én és május 25-én 9.00-től 15.00 óráig. A belépés ingyenes, a részletes vetítési sorrend megtalálható a filmszemle internetes oldalán, a savariafilmszemle.hu honlapon.

Örök tél

A filmes programban egy díszbemutató is helyet kapott: az Örök tél című, 2017-ben készült magyar történelmi filmdráma a második világháború végén málenkij robotra hurcolt több százezer áldozatnak állít emléket. Ezt május 24-én 16 órától nézheti meg a közönség, majd találkozhat Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Lajos Tamás producerrel. A beszélgetést Vágvölgyi András médiapedagógus vezeti, a részvétel díjtalan.

A filmszemle programját a Szombathelyi Evangélikus Egyházközséggel együttműködve szakmai konferenciával bővítették a szervezők. A mozgókép mint közösségformáló eszköz című előadássorozatot a Vasi Megyei Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat székházában kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Előadók a konferencián:

Május 23. szerda, 14.30-17.00

Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docense; Bakó Béla, a Vas Megyei TIT Egyesület igazgatója; Horváth Zoltán AGORA Szombathelyi Kulturális Központ rendezvényszervezője; Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke.

Május 24. csütörtök, 09.00-12.00

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke; Jakab Péter, a Bonum TV ügyvezetője; Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója; Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség lelkésze.

Május 24. csütörtök, 14.00-17.00

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró; Lajos Tamás operatőr, producer; Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora; Rófusz Ferenc Kossuth-díjas, Oscar–díjas filmrendező; Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár, a MMA akadémikus tagozatvezetője; Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója; Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó Nkft. ügyvezetője.

Május 25. péntek, 09.00-12.00

Hertai László Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár; Merza Gábor színész, rendező, operatőr, a Diákfilmszemle alapítója; Vágvölgyi András, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium médiapedagógusa; Petrovits Genovéva filmszemleszervező.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com