Hírek

Menekülés az elmúlásból – Valami madarak teaser előzetes

Megérkezett Hevér Dániel Valami madarak című első nagyjátékfilmjének teaser előzetese, melyben egy idősek otthonában ragadva két különc igyekszik jól érezni magát, a köztük lévő hatvan év korkülönbség ellenére.

A film középpontjában egy idős úr, Béla (Szacsvay László) áll, akit fia egy baleset következményeként egy idősek otthonában helyez el. Béla nem találja a helyét, így minél hamarabb szabadulna. Megismerkedik egy büntetésből ott dolgozó 17 éves lánnyal, Zoéval (Kizlinger Lilla), akivel közös tulajdonságaik révén hamar összebarátkozik.

Az alkotók számára inspirációs forrásként szolgált az Életrevalók című film, azonban a Valami madaraknak már az előzetesében is markánsan érződnek a magyar vonatkoztatásai is. Az ikonikus retro csíkos szatyor Béla kezében, zabálás a lepukkant gyorsbüfénél, illetve kevertezés a kocsmában, melyből az embernek a Megáll az idő című film emlékezetes kocsmai jelenete ugorhat be.

Az előzetesben végig egy az idősek otthonában lévő születésnapi ünnepségen előadott beszéd hallatszik, mely az időskorról szól. Ehhez tökéletesen, jól ritmizált módon illeszkednek a vágóképek. A vágóképek és a beszéd egyvelege pedig némi humort is szolgáltat.

Az alkotók még évekkel ezelőtt a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon pitchelték a filmtervükvet, ahol meg is nyerték érte a fődíjat. A film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, producere Dreissiger László. A főszerepeket a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművész, valamint Kizlinger Lilla játssza, aki a Rengeteg: Mindenhol látlak című nagyjátékfilmben nyújtott alakításáért 2021-ben elnyerte az Ezüst Medve díjat a Berlinálén, a legjobb mellékszereplő kategóriában. Legutóbb pedig a Magyarázat mindenre című filmben szerepelt.

A Valami madarak a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretén belül valósult meg. A forgatás 27 napot vett igénybe.

A Valami madarak december 14-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com