Hírek

Valan címmel magyar pszichothriller készül jövöre

Jövőre forog Valan címmel Bagota Béla filmje, melyet erdélyi és budapesti helyszíneken forgatnak.

A Valan egy erdélyi bányavárosban játszódó pszichothriller lesz, melyben a harmincas főszereplő a múlt démonaival küzdve huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz.

Bagota Béla a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályába járt. Tiszta kézzel címmel rendezett diplomafilmje modern Kafka történet volt egy házalóról, aki egy gyilkosság szemtanúja volt. Végzést követően Bagota Béla első asszisztensként dolgozott az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versek-ben.

Kút (2016)

Frusztra címmel a fiatal rendező egy szürreálisba hajló időutazás rövid történetével rövidfilm rendezőként már bemutatkozott.

A Frusztra a Hajónapló című televíziós kisjátékfilm-sorozat keretén belül készült el, mely sorozatban 12 fiatal magyar rendezőt és rendezőhallgatót kértek fel a kisfilmek megvalósítására. A sorozat fő célja volt, hogy a kortárs magyar irodalmat népszerűsítse kortárs filmesek szemén keresztül a rendszerváltás tükrében. Bagota Béla 25 perces filmje Kemény István A Frusztra című novellájából készült. Főszereplője egy rajztanár, akinek nagyon gazdag, ám naiv vizuális fantáziája van. Ily módon egy groteszk, szürreális elemekkel átszőtt mesét hozott létre.

Bagota Béla első nagyjátékfilmjét – melynek forgatókönyvét is ő jegyzi – 2018 telén kezdi el forgatni az erdélyi Balánbányán, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban, illetve budapesti helyszíneken. A férfi főszerepet Krisztik Csaba kapta, aki nemrég elnyerte a Kaszás Attila-díjat, mely a magyar nyelven játszó színművészek rangos szakmai elismerése. A női főszereplő kiválasztása még folyamatban van. A Valan-t Garas Dániel (Mázli, Moszkva tér, Szezon) fogja fényképezni, zenéjét Márkos Albert (Taxidermia, Utolsó idők, Mancs, Zero) komponálja. Bagota Béla első mozifilmje a Filmalap 292 millió forintos támogatásával, Kántor László producer vezetésével a Mátrix Film gyártásában készül.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com