Hírek

Változatos történelmi filmterveket fejleszt a Filmalap

A történelmi játékfilm program nyertesei a Filmlap támogatásával és tapasztalt szakemberek közreműködésével fejlesztik forgatókönyveiket, melyek a magyar történelem legizgalmasabb korszakaiban játszódnak, történelmünk legnagyobb alakjai körül forognak és sorsfordító pillanatokat idéznek meg. A Filmszakmai Döntőbizottság filmtervenként 2,5 millió forinttal támogatja a fejlesztést. 

 A 14 nyertes filmterv a magyar történelem sorsfordító pillanataiban, dicső és vérzivataros korszakaiban játszódó emberi történeteket mesél el Mátyás király korától kezdve az 1848-49-es forradalmon és szabadságharcon át egészen a rendszerváltásig. A történetek múltunk olyan nagy hatású személyiségei körül forognak mint a Báthoryak, Petőfi Sándor, Mátyás király, Bem, Balassi Bálint, Bartók Béla vagy 1848-49 és 1956 hősei. A filmtervekben megjelenik háború és béke, bukás és felemelkedés, szégyen és dicsőség.

Összesen 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly nyáron meghirdetett történelmi filmes programjára, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehetett jelentkezni. A Filmalap új kezdeményezésének célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításának támogatása volt, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

 A Filmalap a nyertes filmtervek ötletgazdái mellé tapasztalt forgatókönyvírók és hozzáértő producerek bevonását szorgalmazta. Most, hogy az összes alkotócsapat kialakult, a korábbi 1 millió forint értékű díjazást követően, filmtervenként 2,5 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatással folytathatják a munkát az alkotók. A támogatás célja, hogy a filmtervekből minél több olyan forgatókönyv készülhessen el, amelyek emlékezetes filmélményt ígérnek.

A Filmalap történelmi játékfilmterv programjában készülő forgatókönyvek témái:

 

Bartók

Forgatókönyvírók: Horváth Áron, Petrik András

A filmterv Bartók életének négy különböző időszakából, négy művének előadásán keresztül mutatja be a világhírű magyar zeneszerzőt és műveinek jelentőségét.

 

Erdélyi menyegző

Forgatókönyvírók: Fazekas Máté Bence, Roy Chowdhury, Ugron Zsolna

1608-at írunk. Az erdélyi fejedelem húga, Báthory Anna merészen szembeszáll a kor és bátyja elvárásaival.

 

Feleségek felesége

Forgatókönyvírók: Tallián Mariann, Pacskovszky József

Szendrey Júlia megrázó sorsán keresztül betekintést kaphatunk Petőfi Sándorral kötött házasságának időszakába, majd özvegységének megpróbáltatásaiba. Egy nő a XIX. században, aki a szabadságért küzd.

 

Hadilányok

Forgatókönyvírók: Szabó Róbert Csaba, Hellebrandt Gábor, Bergendy Péter

A Mátyás király seregét kísérő nők véletlenül csöppenek bele a történelem alakításába. A történet fordulatos, izgalmas karakterekkel mutatja be Mátyás uralkodásának egy meghatározó korszakát.

 

A halhatatlan kapitány

Forgatókönyvíró: Vészits Andrea

Egy fordulatokban gazdag történet az 1848-49-es szabadságharc idején, melyben a főhősnő halott férje irataival belép Bem seregébe, hogy a világszabadságért harcolva tovább éltesse férje nevét.

 

Kezdetek és végzetek

Forgatókönyvírók: dr. Csáji László Koppány, Török Zita (dramaturg)

Romantikus kalandfilm Balassi Bálint életének fordulatokban bővelkedő sárospataki epizódjáról.

 

Láthatatlanok

Forgatókönyvíró: Cs. Nagy Sándor

Az 1956-os forradalom leverése után a forradalmárok egy csoportja a Mecsekben folytatja a harcot a szabadságért.

 

A magyar tenger kalózai

Forgatókönyvírók: Szigel Gábor, Maruszki Balázs

Történet az 1630-as évekből, amiben egy kényszerűségből kalóznak állt csapat próbál boldogulni a török sajkák és végvári naszádok kereszttüzében, az Oszmán és Habsburg birodalmak közötti határt jelentő Balatonon.

 

Paripa

Forgatókönyvírók: Fülöp Péter, Lengyel Balázs, Lovas Balázs

Családi film, melynek hőse egy csikó, „aki” az 1848-49-es szabadságharc leverése után osztrák fogságba kerül.

 

Partvonalon

Forgatókönyvírók: Tősér Ádám, Kis-Szabó Márk

Megrendítő erejű történet egy magyar válogatott labdarúgóról, aki a Rákosi-diktatúra legsötétebb éveiben szabadon akart élni.

 

Rabló és pandúr

Forgatókönyvírók: Móray Gábor, Dési András

Izgalmas történet a dualizmus korából az utolsó nógrádi betyárról, aki 21 év börtön után tisztességesen akar élni. A sors úgy hozza, hogy egy látogatás során Erzsébet királyné védelmére kel.

 

Ránk szakad az ég

Forgatókönyvírók: Rainer-Micsinyei Nóra, Horváth János

Egy család és egy rendszer szétesésének története 1989-ből, izgalmas, újszerű gyermeki szemszögön keresztül.

 

Rosseb bakák

Forgatókönyvírók: Gorka-Focht Máté, Veres Attila, Szabó Pálma

Humanista háborús dráma az első világháború ikonikus harcszínterén, Doberdónál, ahol hőseink átélik a háború poklát.

 

Vesztegzár

Forgatókönyvíró: Baráth Katalin

Izgalmas krimi a Trianon előtti hónapokból, amelyben egy magyar és egy szerb rendőr kénytelen együtt nyomozni egy szövevényes bűnügyben.

Magyar Nemzeti Filmalap

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com