Hírek

Váratlan hirtelenséggel elhunyt Jóhann Jóhannsson zeneszerző

Életének 48. évében elhunyt az izlandi Jóhann Jóhannsson korunk egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője. Az Oscar-díjra jelölt alkotónak olyan filmek zenéit köszönhetjük mint a Sicario – A bérgyilkos vagy az Érkezés – írja a Variety.

Tegnap holtan találták berlini lakásában Jóhann Jóhannsson izlandi zeneszerzőt, aki az elmúlt évek egyik legjelentősebb képviselője szakmájának. A fiatal, csupán 48 éves alkotó halálának körülményeit egyelőre nem tudni.

Jóhannsson-t kétszer is Oscar-díjra jelölték a Sicario és A mindenség elmélete filmzenéjéért, de többször jelölték emellett Grammy-, BAFTA- és Golden Globe-díjra is. Megannyi izlandi rövid-, dokumentum- és egészestés film zenéjét szerezte a 2000-es évek legelejétől. Az alkotó azonban a filmes világon kívül is aktív volt. 2002 óta sorra jelentek meg saját albumai, az utolsó 2016-ban Orphee címmel.

Utolsó filmes munkája a Joaqin Phoenix és Rooney Mara főszereplésével készült Mária Magdolna, amely tavasszal kerül a mozikba. A hazai közönség viszont idén már találkozhatott is egy friss munkájával, hiszen A hentes, a kurva és a félszemű című magyar alkotás zenéjét is ő szerezte.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés