Hírek

Varga Ágota négy filmje megjelent DVD-n

roma 2A termékeny, legkülönbözőbb témakörökben dokumentumfilmeket alkotó Varga Ágota négy filmje jelent most meg mindenki számára elérhető DVD formájában is. Közülük a cigány holokausztról készült filmje segíti a közép- és felsőfokú oktatási intézmények téma iránt érdeklődő hallgatóit és oktatóit a történelem mind mélyebb megismerésében.

A Szülei szeme egy vak házaspár 11 éves kisfiáról készült, évtizedet átívelő, megható családportré. A film 2015-ben szerepelt a Budapest International Documentary Festiválon (BIDF) és az idén májusban megrendezésre kerülő Krakkói Filmfesztivál egyik magyar versenyfilmje. A film DVD megjelenése különleges és egyedi: narrált változata van vakoknak és gyengénlátóknak, nekik szól a borítón lévő Braille-írásos matrica, valamint a siketek és nagyothallók számára készült magyar feliratos, az egyéb hangokat is értelmező változat.

A Porramos – Cigány holokauszt és a Fekete lista – Cigány munkaszolgálatosok 1944-ben című filmjei első átfogó jellegű alkotások ebben a témában. “E filmjeim először tesznek kísérletet arra, hogy átfogó képet adjanak a magyarországi cigányok deportálásáról és háborús munkaszolgálatáról a dokumentumfilm eszközeivel” – mondta róluk Varga Ágota.

17_film_foto_varga_norbert-e1443075493268

A Leszármazottak című dokumentumfilmjében (2005) Endre László Magyarországon élő fia valamint két unokája szólal meg. Endre László 1944-ben belügyi államtitkárként egyik felelőse volt a hazai zsidók gettóba zárásának, majd német koncentrációs táborokba való elhurcolásának és meggyilkolásának. A történet egészen máshogy tükröződik a fiú, Endre Zsigmond és a két unoka szemében. Míg fia apja tisztázását tűzte ki célul, addig a két unoka mély hallgatásba menekül.

A Tartótiszt és az Operatív érték – a besúgottak című dokumentumfilmek (2013-2014) az állambiztonsági múlt feltárásának témakörében készültek. A filmben szereplő katolikus egyházi vonalra állított egykori tartótiszt elképesztő mennyiségű dossziét írt tele a jelentéseivel és értékeléseivel. Az Operatív érték – a besúgottak című dokumentumfilmjéből pedig az egykoron besúgottak sajátos viszonyulását ismerhetjük meg a róluk jelentő besúgókról.

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, miszerint miként ítéli meg a dokumentumfilmek helyzetét a hazai filmgyártásban, a rendezőnő a filmek TV bemutatását hiányolta, illetve a műsorratűzésük éjfél utáni időpontját. Bizakodva szólt azonban a hamarosan induló TV5 csatornáról, mely kifejezetten oktató- és dokumentumfilmek sugárzását tűzte ki célul.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com