Hírek

Várkonyi Zoltánra emlékezik egy kiállítás Miskolcon

belyeg_eladomvezek_varkonyi_zoltanVárkonyi Zoltánra, a 20. század egyik legnagyobb formátumú színészére, rendezőjére emlékezik a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet csütörtökön megnyíló kiállítása a borsodi megyeszékhelyen.

Az Életművem nincs – csak életem van című tárlaton hangsúlyos helyen szerepelnek Várkonyi Zoltán pályafutásának 1941 és 1949 közötti dokumentumai. A kiállítás rendezői szerint ugyanis ez a korszak a kulcsa Várkonyi későbbi munkásságának. Ekkor alakult ki világszemlélete, színház eszménye, itt ismerkedett meg a színházirányítás elméleti és gyakorlati kérdéseivel – közölték a szervezők az MTI-vel.

A kiállítás – a rendezők szerint – nem vállalkozhat a teljes életmű feldolgozására. A tárlat elsősorban azt akarja a látogatóknak bemutatni, hogyan él a művész szelleme ma is. 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közelmúltban megszerzett dokumentumaiból is válogatott kiállítás kurátora Gajdó Tamás színháztörténész. A dokumentumok közül kiemelkedik a Kotnyek Antal fotográfus hagyatékában talált nyolcvan egyedülálló felvétel. Ugyancsak láthatók lesznek a Művész Színháznak azon dokumentumai, amelyek hosszú lappangás után kerültek a múzeum gyűjteményébe.

Várkonyi Zoltán Budapesten született 1912. május 13-án és itt is hunyt el 1979. április 10-én. Pályáját a Nemzeti Színházban (1934-1941) kezdte. 1945-ben megalapította a Művész Színházat, amelyet az államosításig, 1949-ig vezetett. Utána a Nemzeti Színházban dolgozott, 1962-től a Vígszínház főrendezője, 1971-től az intézmény igazgatója volt. 1949-től tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, 1972-től haláláig az intézet rektora volt.

Az Érdemes és Kiváló művész címmel is kitüntetett Várkonyi Zoltán kétszer, 1953-ban és 1956-ban kapott Kossuth-díjat, a magyar színháztörténetben mindazonáltal jóval kevesebb szó esett róla, mint kortársairól, Major Tamásról vagy Gobbi Hildáról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com